fbpx Bokhyller Hopp til hovedinnhold

Bokhyller

Illustrasjonen viser en bokhylle.

Jeg holder på en romantisk forestilling om bokhyller.

Bokhyller er mitt favorittmøbel. Det er ikke noe som kler en vegg så godt som solide bokhyller i tre. Jeg har mange av dem. Til og med på kontoret er det hyller fylt med bøker. Bokhyller er bøkenes rammer. Jeg liker best de kraftige hyllene. Helst av eik eller mørkt tre der bøkene står tett og skaper skjønnhet i fargespillet – gjerne i dyprødt – slik at rommet føles varmt og godt når flammene fra peisen kaster skygger inn i rommet.

Dette er min romantiske forestilling om bokhyller. Det er ikke så mange som vil ha det slik lenger. Nå fylles bokhyllene helst med nips og tekniske duppeditter. Bokhyllene på IKEA er dypere enn de var før og ikke på samme måte tilpasset bøkenes størrelse. Smaken til designerne til IKEA bestemmer hvordan bokhyller skal se ut i mange land.

Bokhyllen Billy holder imidlertid fortsatt stand. Så vidt jeg vet er det den eneste bokhyllen som har sin egen index på nettet¸ the Ikea Billy Bookshelf Index. Her viser markedsanalysefirmaet Bloomberg prisutviklingen på Billy i ulike land. Det er prisen på den hvite varianten som gjelder. I 2014 er bokhyllen billigst i Slovakia og Nederland med en US-dollarpris på $46.48. Dyrest er den i Den dominikanske republikk med en katalogpris på $94,72.

Forhåpentligvis er dette uinteressante, men morsomme opplysninger. Det viktigste er jo at bøkene får en plassering i hjemmet som framhever både bøkene og eiernes hyllest til bøkene ved å gi dem en verdig plass.

Denne kommentaren stod først på trykk i Sykepleien 3/2014.

Nå fylles bokhyllene helst med nips og tekniske duppeditter.
Karl-Henrik Nygaard

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse