fbpx En flerkulturell verden Hopp til hovedinnhold

En flerkulturell verden

Illustrasjon av mennesker på flukt med verdenskart i bakgrunnen

Vi må øke kunnskapsnivået vårt om «behov og eventuelle spesielle helseutfordringer hos ulike grupper av innvandrere», skriver Marte Wolden.

Verden er i endring. Det er den alltid, og de siste årene, og kanskje spesielt det siste halvåret, har vi vært vitne til en stor flyktningstrøm og migrasjon av folk som av ulike årsaker søker trygghet og nytt håp i en annen del av verden. Mange av disse er kommet – og kommer – til Norge.

Folk på vandring er ikke noe nytt fenomen. Opp gjennom historien har mennesker søkt seg bort fra sitt hjemland – frivillig eller tvunget. Folkevandringer går i bølger. Årsakene er mange, men uansett om det skyldes krig, forfølgelse, miljøkatastrofe, matmangel eller et håp om bedre økonomi og tryggere framtidsutsikter, så tenker jeg at dagens migrasjonsbølge er en del av globaliseringen. Og globalisering, med økt åpenhet, samhandling og gjensidig avhengighet mellom verdens land medfører en rik mangfoldighet og muligheter, men har selvsagt også mange utfordrende sider.

Som helsearbeidere i en flerkulturell verden kan vi oppleve utfordringer i møtet med pasienter og pårørende knyttet opp til kultur, kropp, sykdoms- og helseforståelse, familierelasjoner, religion og språk. Flere levekårsundersøkelser de senere år viser at innvandrernes helse jevnt over er dårligere enn majoritetsbefolkningens helse, og dette er det vårt ansvar og moralske plikt å ta tak i. Når vi tenker globalt – at vi er en del av verdenssamfunnet – har vi også et medansvar for å bidra til bedre helse og behandling av sykdom og lidelse for folk i hele verden.

I Helsedirektoratetets strategidokument «Nasjonale mål og prioriterte områder på helse- og omsorgsområdet i 2015» står det at: «Det er viktig at helse- og omsorgstjenesten møter ulike befolkningsgruppers behov. Det er behov for spesiell oppmerksomhet om urbefolkningens og innvandreres helsemessige behov. Nasjonal strategi om innvandreres helse legger til grunn at helsepersonell på alle nivåer får nødvendig opplæring for å kunne yte likeverdige helse- og omsorgstjenester. Dette inkluderer at helsepersonell har kunnskap om behov og eventuelle spesielle helseutfordringer hos ulike grupper av innvandrere. God kommunikasjon er viktig i møte mellom helsepersonell og pasienter, brukere og deres pårørende. Bruk av kvalifisert tolk vil da være nødvendig for å yte forsvarlig helsehjelp. Den samiske befolkningen har tilsvarende rett til bruk av kvalifisert tolk og tilrettelagte tjenester.»

Det er ingen ting som tyder på at ikke det samme gjelder for 2016 og årene framover. Vi har derfor prioritert dette som tema i dette første Kreftsykepleie i år.

Det er mange ulike stemmer innenfor temaet som kommer fram i dette nummeret. Vi har med stemmer fra både pasienter og helsearbeidere som på ulike måter står midt i «flerkulturelle utfordringer» knyttet til sykdom og behandling, både blant flyktninger og innvandrere, urbefolkning i vårt eget land og helsearbeidere i en helt annen del av verden. Vi har prøvd å vinkle «bredt» – og håper du som leser finner inspirasjon og kunnskap til å møte de utfordringene du selv har i arbeidshverdagen.

Jeg har et håp om og tro på at det går an å møte alle pasienter med større åpenhet og respekt, uansett hvor de kommer fra, hvilket språk de snakker eller hvordan de opplever og forstår kropp, helse, sykdom og behandling. Men da må vi interessere oss for hverandres kultur, historier og liv, og legge til side fordommer og forforståelse som skaper flaskehalser og frustrasjoner. Vi må øke kunnskapsnivået vårt om «behov og eventuelle spesielle helseutfordringer hos ulike grupper av innvandrere» for det er bare på den måten vi har mulighet til å møte enkeltmenneskene «der de er» og gi dem den individuelle støtten, sykepleien og behandlingen alle har krav på.

Ønsker dere alle en nydelig vår! I skrivende stund er vi i starten av mars – og her i Trondheim skinner sola, og det drypper forhåpningsfullt fra takene og trærne rundt om. Det gjør godt for alle sanser.

Lederartikkelen står på trykk i siste utgave av Kreftsykepleie (1-2016), som utkom med Sykepleien 11. februar. Vil du lese flere saker innenfor ulike fagområder, finner du en oversikt over alle fagbladene på våre hjemmesider.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse