fbpx Sykepleie – en kjønnskamp? Hopp til hovedinnhold

Sykepleie – en kjønnskamp?

KJØNN: Sykepleie er en kjønnsnøytral tittel, så hva er vitsen med all denne kjønnsdiskusjonen? Foto: colourbox

Sykepleie er sykepleie og bør være blottet for maskulinitet og feminisme.

De siste månedene har det dukket opp stadig flere innlegg om hvordan det er å være mann i sykepleien. Hvor vanskelig det er å være mann i et kvinnedominert yrke. På den andre side er det historisk mange innlegg og artikler om hvor grusomt det er at sykepleie som er et kvinnedominert yrke blir diskriminert av de mannsdominerte yrkene.

Vi må slutte med den evige kampen om kjønnene i sykepleien. Stakkars kvinner som diskrimineres for at de mangler penis og bart (ref. Tidligere kampanjer) og derfor diskrimineres av menn. Stakkars menn for at de diskrimineres for deres «manglende evner», «egnethet til skyllerom» og følelsesløshet. Jeg har også irritert meg over at kun menn er pasient i pensumlitteraturen, bør ikke kvinner også få lov til å være pasienter?

Sykepleie er sykepleie og bør være blottet for maskulinitet og feminisme.

Hva for noe godt kommer ut av denne evige diskusjonen? Hva kommer ut av å være så hårsåre? Hva sier vi til en pasient som skal fjerne et plaster som kommer til å lugge? Må vi diskutere de ulike synspunktene på smerten som kommer og hvor urettferdig det er? Eller river vi det av fort og går videre mot det endelige målet?

I en profesjon hvor vi i disse dager jobber med et rekrutteringsproblem og et lønnsproblem, stiller vi da sterkere om vi står samlet, menn og kvinner som sykepleiere eller om vi står på hver vår side og roper stakkars oss?

Til ettertanke:

Sykepleie er en kjønnsnøytral tittel, så hva er vitsen med all denne kjønnsdiskusjonen? Hvis et mål er å rekruttere flere inn i sykepleien og nå
med fokus på menn, er en slik diskusjon nødvendig og lønnsom? Styrker disse diskusjonene profesjonens profil, gjennomslagskraft i forhandlinger, holdninger eller rekrutering? Hvilket vaktrom ville du helst gått inn i; et med krangler og uenigheter, eller et hvor du tas imot med åpne armer? Tenk på dette neste gang du diskuterer om sykepleie er maskulint eller feminint?

Hva er viktigst, kjønnskamp eller lønnskamp? Jeg mener sykepleie er sykepleie, uavhengig av kjønnsorgan!

Avslutningsvis vil jeg berømme Norsk Sykepleierforbund (NSF) for at de i sine nye kampanjer har revet av plasteret og tatt et skritt videre mot målet. Ekspertkampanjene viser i større grad hva en sykepleier er og hva en sykepleier gjør. Den viser kompetanse og at det ligger mye kunnskap bak de tidligere kjente varme hendene omtanken. Det er fortsatt en lang vei å gå mot det endelige målet som er en kjønnsnøytral profesjon uten rekrutteringsproblemer og med en lønn alle er fornøyd med, men et skritt av gangen!

 

Les: " For mye kvinnedominans i sykepleieyrke! t"

Vi stiller da sterkere om vi står samlet, menn og kvinner som sykepleiere eller om vi står på hver vår side og roper stakkars oss?