fbpx Prisen på min sykdom Hopp til hovedinnhold

Prisen på min sykdom

Bilde av tavle med teksten Health is Wealth
Jeg har laget et regnestykke på hva jeg har kostet samfunnet og psykiatrien i løpet av mitt liv i psykiatrien.

Tallene på hva en innleggelse i psykiatrien koster varierer noe, men det vanligste, og et omtrentlig gjennomsnitt, er en ukespris på 50 000,- kroner. Jeg har vært innlagt i nesten ti år, riktignok litt ut og inn de første 5 årene, men en anslått kostnad på dette er vel omtrent 25 millioner kroner. I tillegg kommer også det det har kostet å ha meg i behandling ved DPS-ene, litt til og fra, men foreløpig i nesten ti år, blant annet for å bearbeide min opplevelser i psykiatrien.

Hva dette konkret koster har jeg ikke klart å finne ut av, men det er sikkert ikke en ubetydelig sum. Jeg er også 100 prosent ung ufør, og har vært uføretrygdet siden jeg var 25 år. NTNU har regnet seg frem til at det koster samfunnet cirka syv millioner kroner for hver person som faller utenfor arbeidslivet når de er tjue år. Det vil si jeg i løpet av mitt liv vil koste samfunnet over tretti millioner kroner.

Det er jo ikke psykiatriens skyld at jeg ble syk, og jeg hadde selvfølgelig kostet samfunnet noe selv om jeg hadde fått den hjelpen jeg trengte med en gang. Både jeg, og flere av de behandlerne jeg har og har hatt, har stor tro på at min tid i psykiatrien kunne blitt betraktelig kortere hvis jeg hadde blitt møtt bedre, og fått den hjelpen jeg trengte før.

Jeg tror heller ikke at jeg hadde trengt å være uføretrygdet hvis psykiatrien og samfunnet hadde brukt flere ressurser på meg den gangen jeg ble syk. Disse tallene betyr jo ikke så mye for meg personlig, men dessverre tror jeg at «kroner og øre» er viktig for få opp øynene til politikerne og fagpersonene som har ansvaret i psykiatrien. Og da er det også viktig å huske på at jeg ikke er alene, det finnes mange av oss ...

Hedda Abel er styremedlem i lokallaget Mental Helse Tønsberg, Tjøme, Nøtterøy og Stokke. Har tilbrakt halve livet med alvorlige psykiske lidelser, og til sammen nesten ti år på institusjoner. Har sin egen blogg: heddaabel.blogspot.no

(Innlegget er 27. april også publisert på  mentalhelse.no/psykobloggen)
Det vil si jeg i løpet av mitt liv vil koste samfunnet over tretti millioner kroner.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse