fbpx Dårlig helse av turnusarbeid? Hopp til hovedinnhold

Dårlig helse av turnus­arbeid?

Sykepleiere bidrar til kunnskap om helsefremmende arbeidstidsordninger.

STAMI (Statens Arbeidsmiljøinstitutt) gjennomfører i disse dager en undersøkelse hvor de kartlegger sammenhenger mellom arbeidstid, søvn og helseplager. Når vi vet at 60 prosent av Norsk Sykepleierforbunds (NSF) medlemmer arbeider i ulike turnusordninger er dette et arbeid organisasjonen følger tett. Vi bidrar mer enn gjerne til ny kunnskap, og oppfordrer derfor alle sykepleierne som er invitert til å delta i undersøkelsen om å gjøre nettopp det.

Kunnskap viktig for rekruttering

Vi vet at det er et stigende behov for sykepleiere i Norge. I dag og i tiår fremover. Allerede nå sliter mange virksomheter med å sikre seg rett kompetanse for å imøtekomme befolkningens behov. Sørger vi ikke for gode arbeidstidsordninger kan sykepleierne bli en enda større mangelvare. Det er derfor nyttig for både den enkelte sykepleier og for samfunnet som helhet at sykepleieres arbeidsmiljø bidrar til god helse.

Gode forutsetninger

Skift- og turnusarbeid er utfordrende ved at det gir skifte i døgnrytme, forstyrret søvn og påvirker familielivet. Få vet bedre enn NSF at det er et stort behov for kunnskap om helseeffekter ved slike arbeidstidsordninger – og få har større forutsetninger enn våre medlemmer til å bidra med relevant og verdifull informasjon på området.

Forskningsbasert kunnskap er ikke bare grunnlaget for å bygge politiske plattformer, men vel så viktig er det at kunnskapen blir veiviser når vi skal gi råd og veiledning til medlemmer, tillitsvalgte og arbeidsgivere.

Kunnskap kan utsette pensjonsalder

Når vi inkluderer uførepensjonister er gjennomsnittlig pensjoneringstidspunkt for sykepleiere 55 år. Det er skremmende lavt, og uholdbart på sikt. I sitt prinsipprogram fastslår NSF at «sykepleiernes arbeidsmiljø og arbeidstidsordninger må innrettes slik at det er mulig å være i full stilling i ordinært arbeid helt frem til aldersgrensen».

Vi mener det må være fullt mulig å etablere arbeidstidsordninger som gjør det mulig for en sykepleier å gå i turnusarbeid frem til aldersgrensen - i full stilling. Vi påtar oss mer enn gjerne lokomotivrollen i dette arbeidet - et lokomotiv som alltid vil være avhengig av faktabasert kunnskap og argumentasjon for å få nødvendig fremdrift.  

Derfor er det så viktig at undersøkelsen til STAMI får mange deltakere. Jo høyere respons, jo mer valide data får vi til vårt arbeid for helsefremmende arbeidsplasser i helsetjenesten.

Les:  Dårlig helse av turnusarbeid?

Skift- og turnusarbeid er utfordrende ved at det gir skifte i døgnrytme, forstyrret søvn og påvirker familielivet.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse