fbpx Eldrepsykologi Hopp til hovedinnhold

Eldre­psykologi

Bildet viser en eldre dame
Det er få ting som forener oss mere enn barn. Men i den motsatte enden av livet sitter en oversett gruppe.

Psykiske utfordringer kan ha mange årsaker, og de færreste går gjennom et helt liv uten i det minste å kjenne på hva det vil si å miste det mentale fotfestet. Kilder til problemer kan være eksterne like mye som interne; foreldre opplever problemer på grunn av ting som inntreffer med deres barn, eller partnere kan få det gjennom sine samboere eller ektefeller.

Unge og gamle

Livsfaser er også en kilde til utfordringer. Tenåringer opplever ofte et press som bringer dem inn i store psykiske vansker. Midtlivskrise representerer også en slik utfordring. 
Men om det finnes en livsfase vi bør tale mere om, så er det alderdommen. Ikke fordi den er viktigere enn andre, men fordi den fortsatt er litt uhørt. Fordi eldre ikke bare stues bort rent fysisk, men også psykisk. Hva de gamle sliter med gidder vi ikke bruke tiden på.

Eldre deprimerte

Depresjoner er svært utbredt hos eldre. 100 000 eldre lider av depresjon. Sammenliknet med den øvrige befolkningen, er andelen personer med alvorlig depresjon det dobbelte blant mennesker i alderen 70–85. Det er mye.
Det kan være forskjellige årsaker til dette, og det er heller ikke helt unaturlig at alderdommen krever noe ekstra av oss, også mentalt. Men når det en gang er slik, så må vi som samfunn også legge til rette for det. Hvilket vi ikke gjør i dag. Vi har tilstrekkelig oversikt, både gjennom tallmateriale, pasienttilgang og passende behandling. Men vi står fortsatt og ser på at eldre lider, ofte i ensomhet. Det er ikke en overdrivelse å si at vi her svikter fundamentalt, både med tanke på enkel medmenneskelighet og sett ut ifra et menneskerettighetsperspektiv. Vi behøver et stort løft for eldres psykiske helse. 

Imponerte

Da jeg intervjuet helseminister Bent Høie i fjor høst, var det særlig én ting som imponerte meg, og det var hans fokus nettopp dette, på eldre og psykiske lidelser. Et underkommunisert – ja rent ut fortiet – tema, som like fullt berører svært, svært mange. Helseministeren var veldig tydelig på at eldres psykiske helse er noe vi må ha fokus på. At vi ikke må tillate oss en inaktiv alderdom avsondret fra gjøremål og deltakelse.

Og han har helt rett

Inaktivitet skaper psykiske problemer. Også for eldre. Eller kanskje særlig for disse, da man ofte gjennom et langt liv har vennet seg til daglige rutiner og arbeidsoppgaver knyttet til ambisjoner og målsettinger. Fravær av mål kan lett skape fravær av mening. 
På den ene siden er det viktig å stimulere til at eldre har noe å gjøre, og på den annen side er det like viktig å sørge for adekvat terapi når det trengs. Og behovet for aldersterapi er antakelig stort allerede i dag. Helseministerens eldre-alibi Astrid Nøklebye Heiberg er forhåpentligvis tett på saken, så gjenstår det å se om 2015 blir et vendepunkt i arbeidet med å modernisere eldrepleien.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse