fbpx - Psykisk helse er tabu i muslimske miljøer Hopp til hovedinnhold

- Psykisk helse er tabu i muslimske miljøer

- Jeg får høre: «Les Koranen og alt vil bli fint.» (Foto: Colourbox)
- Jeg var på Utøya 22. juli 2011 og har mer eller mindre slitt med depresjon siden, skriver Ibrahim Abdille.

Etter skuespilleren Robin Williams død har jeg lagt merke til at det har vært mer snakk om psykisk helse i Norge, både i media og på nettet. I muslimske fora har jeg registrert at det er en vanlig oppfatning at deprimerte blir betraktet som folk med lite iman (tro). Dette må vi forandre på. I dagens Norge har muslimske innvandrere kommet langt og er godt integrerte, men det er fortsatt noen steg vi må ta sammen.
 
Tabu

Psykisk helse er et tabubelagt emne i mange muslimske miljøer. Blir det omtalt, er det ikke på en konstruktiv måte. Selv har jeg opplevd dette i min egen familie. Familien min er godt integrert i det norske samfunnet, men min mor og far er også preget av kulturen fra sitt hjemland, for de var godt voksne da de kom til Norge. Min far, spesielt, har hatt problemer med å skjønne fenomenet depresjon. Ikke misforstå meg, han har alltid vært der for meg, men han har ikke helt skjønt hva depresjon er. 
Jeg var på Utøya 22. juli 2011 og har mer eller mindre slitt med depresjon siden. Dette har ikke vært et enkelt tema å ta opp i de muslimske miljøene, selv om min religion tar det for seg. «Les Koranen og alt vil bli fint», hører jeg gjerne. Jeg leser ofte Koranen, og jeg opplever en spirituell og indre ro, men det stopper ikke vonde tanker fra å komme. Følelsen av å ville gjøre noe, men ikke ha energi, eller at tyngdekraften i kroppen din tvinger deg til å bli hjemme, er ikke fremmed for meg.
 
Hormoner

Depresjon kan også komme av endringer i hormonene dine. Serotonin, dopamin og noradrenalin er eksempler på stoffer som påvirker stemningsleiet vårt. Medisiner blir brukt til å behandle dette, akkurat som man ville behandlet andre sykdommer, som for eksempel hjerteproblemer. Å fortelle noen at de bare skal la depresjonen gå ut av systemet, blir som å si til noen med hjerteinfarkt om å bare ta seg sammen. Det går ikke.
Flere muslimske lærde har snakket om depresjon, og mener man burde oppsøke profesjonell hjelp hvis man rammes av det, slik man ville søkt profesjonell hjelp hos en bilmekaniker, advokat eller ingeniør. Dessverre hører vi aldri muslimer om dette i Norge.
 
Utbredt

Depresjon er den fjerde største sykdommen i verden, og nest største i utviklete land. Fortsetter problemet å vokse, vil det være den nest største sykdommen i verden innen 2020, rett bak hjerteproblemer. Bare i USA er det estimert at mellom 35 til 40 millioner mennesker vil slite med depresjon i løpet av livet. Vi må stå sammen om å møte denne utfordringen, og vi må sende ut de riktige budskapene og ikke spre fordommer.
 
Kunnskap

Les mer om depresjon og andre psykiske problemer, og jeg skal love deg at du vil få en bedre forståelse av andre mennesker, og selv bli et enda bedre menneske. Da Koranen først ble presentert for Profeten, fred være med ham, var det første ordet i det første verset: Iqra. Det betyr å lese. Kunnskap er sentralt i islam. Jeg ber dere om å søke kunnskap rundt menneskets psyke. Gjør dere det, vil dere ikke bare forstå dere selv bedre, men også dem rundt dere. 
Vi er utrolig heldige, vi som lever i en velferdsstat i et land hvor vi har nærmest ubegrenset tilgang på kunnskap. Bruk denne muligheten, og del den med dem rundt deg.

Min far har hatt problemer med å skjønne fenomenet depresjon.

Ibrahim Abdille