Sammen skal vi sikre en felles helsetjeneste i verdensklasse

Vi står nå ved et veiskille i helsetjenesten. Vi må fornye, forsterke og forbedre for å bevare tilliten og unngå en utvikling mot et todelt helsevesen.
Vi står på mange måter ved et veiskille i vår felles helsetjeneste, og det handler om tillit. Pasientenes tillit til at de får den hjelpen de trenger, når de trenger det. Og helsepersonellets tillit til at den offentlige helsetjenesten er et godt sted å jobbe. Et sted med gode lønns- og arbeidsvilkår og der en opplever tillit og frihet til å bruke kompetansen sin til det den er ment til.
Vi må fornye, forsterke og forbedre
Mange snakker om at forventningene til helsetjenesten vår har økt og blitt urealistiske og umulige å innfri. Dette kan vi møte på to måter. Vi kan avfeie forventningene som nettopp urealistiske, eller vi kan jobbe så godt vi kan for å sørge for at forventningsgapet ikke blir altfor stort. Jeg mener vi må gå for den siste varianten.
Avfeier vi folks og ansattes bekymringer og lukker øynene for virkeligheten, tror jeg vi vil miste kontrollen og kan ende opp med en fragmentert helsetjeneste som i USA. Skal vi fortsatt ha en likeverdig og rettferdig helsetjeneste i verdensklasse, må vi beholde det som er bra og gjøre noe med det som ikke fungerer. Vi må rett og slett sørge for at vår felles helsetjeneste er førstevalget, fordi den er best. Men da kommer vi ikke utenom omstilling. Vi må fornye, forsterke og forbedre helsetjenesten vår. Hele tiden.
Ventetiden skal betydelig ned
Nå er det snart et år siden regjeringen, helseregionene og de største arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene lanserte partnerskapet ventetidsløftet. Den gode innsatsen begynner å gi resultater. Takk til alle som bidrar! Antallet som venter på helsehjelp, er redusert med nesten 47 000 på ett år. Ventetid for ventende pasienter er redusert med 20 dager, og dette fører til at ventetid for påbegynt helsehjelp også vil gå ned. Men vi er ikke i mål. Det er mye som gjenstår.
Selv om det åpenbart har vært behov for noen kortsiktige tiltak for å stabilisere situasjonen og få kontroll på antall ventende, handler det aller viktigste om å skape varige positive resultater for pasienter og ansatte. Målet er at ventetidene skal betydelig ned. En forutsetning for dette er at ansatte og tillitsvalgte lyttes til og involveres aktivt på alle nivåer i helsetjenesten vår. Norsk Sykepleierforbund deltar aktivt i ventetidsløftet og har mange gode ideer til langsiktige tiltak som vi nå følger opp.
Vi må tørre å prøve
Et annet viktig prosjekt er å fornye, forsterke og forbedre fastlegeordningen som fyller 25 år i år. Fra at ordningen var i krise i 2021, har vi klart å snu trenden. De siste årene har over 200 000 flere nordmenn fått fastlege, og vi har aldri rekruttert flere fastleger enn nå. Men vi ser oss ikke tilbake. Vi ser fremover. Derfor la vi før påske frem en reform som skal gi enda bedre tilgjengelighet og flere digitale tjenester. Vi skal også teste ut kommunale nettleger for enklere konsultasjoner. Vi må tørre å prøve! Og vi skal legge til rette for mer tverrfaglighet. Et første skritt på veien er at sykepleiere kan få delegert oppgaver på fastlegekontorene.
Som vi alle vet, vil mangel på fagfolk være blant de aller største samfunnsutfordringene framover. Før påske la vi derfor også frem en stortingsmelding om prioritering i helsetjenesten vår. Det handler om tilgang, tillit og bærekraft. Vi må bruke ressursene våre smart og tilby de riktige tjenestene til rett tid.
For å holde oss på topp må vi jobbe hardt
Målet er å få mest mulig helse for pengene og samtidig ta vare på de som trenger det mest. Vi ønsker å videreutvikle prioriteringskriteriene nytte, ressursbruk og alvorlighet når vi prioriterer i helsetjenesten. Dette gjelder både nye medisiner, behandlingsmetoder og vurderinger for hver enkelt pasient. Men fordi vi ser at vi går tom for folk lenge før vi går tom for penger, må vi presisere hvordan ressurskriteriet skal benyttes. Derfor slår vi i meldingen fast at konsekvenser for helsepersonell skal utredes særskilt når man vurderer å innføre nye tiltak og metoder i helse- og omsorgstjenesten. Hensynet til bruk av personell vil også veie tungt når en skal ta stilling til ny teknologi.
Jeg blir alltid glad og optimistisk av å lytte til forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen som sier at sykepleiere har verdens beste yrke. Vi trenger mange sykepleiere fremover. Derfor er jeg takknemlig for at søkertallene til sykepleierutdanningen har økt med hele 40 prosent i år. At 4000 flere ønsker å bli sykepleier sammenliknet med i fjor, skal vi ta med oss som en inspirasjon videre.
I 2023 ble Norge rangert øverst i Europa i en sammenlikning av landenes helsetjenester. Det er imponerende, men vi må vi jobbe hardt for å holde oss på topp. Sammen skal vi sikre en felles helsetjeneste i verdensklasse, også for framtida.
0 Kommentarer