fbpx – Har helsearbeidere i Norge ansvar for bønder i India? Hopp til hovedinnhold

– Har helsearbeidere i Norge ansvar for bønder i India?

Bildet viser en bomullsplante

– Det korte svaret er «ja». Bomull er en av verdens mest solgte og utskjelte råvarer. Men det er ikke bomullen i seg selv som er problemet. Problemet er at det kjøpes inn og benyttes for lite bærekraftig bomull, skriver innleggsforfatterne.

Bomull er trolig det vanligste materialet vi finner i de fleste klær. Det er et pustende og mykt naturfiber.

Klær regnes ofte som en identifikasjonsmarkør, og mange er stolte av å bære arbeidstøyet sitt daglig. Det er en stolthet som kanskje blekner om man tenker over forholdene for verdens bomullsbønder.

I tillegg til vann- og sprøytemiddelbruk, finner vi andre alvorlige utfordringer knyttet til lav inntjening for småskalabønder. Mange bomullsbønder ender opp i fattigdomsspiraler og tvangs- og barnearbeid er satt i system. Dette føles bestemt ikke behagelig på kroppen.

Sosiale krav på agendaen

Som innkjøper, handler Oslo kommune varer og tjenester for om lag 27 milliarder kroner årlig. Kommunen er også arbeidsgiver for cirka 5500 ansatte innen helsesektoren – en sektor med høy faglig kompetanse og etisk standard.

Som offentlig innkjøper, følger et ekstra stort ansvar. Loven om offentlige anskaffelser pålegger offentlige innkjøpere å ha rutiner på plass som sikrer at virksomheten respekterer grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i sine anskaffelser.

Miljøkrav har lenge vært en viktig parameter for offentlig anskaffelser. Nå går kommunen lenger og etterspør arbeidstøy laget av Fairtrade-bomull. Mesteparten av verdens bomullsproduksjon skjer i utviklingsland. Fairtrade, som sertifiserer småskaladyrking av bomull, stiller omfattende krav til produksjon av bomull og jobber for å motvirke de mange utfordringene som finnes innen sektoren.

Fairtrade-arbeidstøy for helsesektoren

I 2020 ble det inngått en samkjøpsavtale for vask og leie av arbeidstøy og institusjonstøy i helsesektoren i Oslo kommune. Samkjøpsavtalen innebærer rettferdig handel, bærekraftige materialer og utslippsfri transport.

Oslo kommune har satt seg grundig inn i utfordringene innen bomullssektoren.

Oslo kommune har satt seg grundig inn i utfordringene innen bomullssektoren, og valget om arbeidstøy i Fairtrade-merket bomull betyr en forskjell for flere tusen bønder i India. Med denne anskaffelsen blir Oslo kommune Norges første offentlige aktør med Fairtrade-arbeidstøy for helsesektoren.

Oslo er best i klassen

Når innkjøpere jobber med offentlige anskaffelser med så store volum, gir det en reell påvirkningsmulighet for positive samfunnsendringer som har effekt på miljøet og for de menneskene som produserer varer for oss i andre land.

Ved å etterspørre Fairtrade ved bestilling støtter Oslo kommune bøndene som dyrker bomullen. De bidrar til å øke etterspørselen av bærekraftig bomull og sørger for økt markedstilgang for bomullsbønder.

Vi tør påstå at Oslo er best i klassen og håper at denne avtalen vil inspirere andre offentlige innkjøpere til å stille like tydelig sosiale krav i sine anbud. Avtalen mellom Nor Tekstil og Oslo kommune viser at det er mulig å få til.

Men for å lykkes med å øke andelen av bærekraftig bomull i offentlig anskaffelser er kommunene avhengige av at offentlig instanser bestiller arbeidstøyet som er Fairtrade-merket.

Fakta
Bærekraftig bomull i offentlig anskaffelser
  • En samkjøpsavtale er en konsernovergripende rammeavtale som virksomhetene i Oslo kommune kan bestille fra.
  • Nor Tekstil, som er en leverandør av vaskeri- og tekstiltjenester til blant annet helseinstitusjoner, hjemmetjeneste og tannklinikker, vant anbudet og leverer arbeidstøy fra Kentaur.
  • De første kitlene i Fairtrade-bomull vil være i bruk fra mai i år, og helsearbeidere ved Solfjellshøgda Helsehus, Midtåsenhjemmet og Allmennlegevakten vil være blant de første brukerne.
  • Fairtrade er den eneste merkeordningen som i tillegg til å stille sosiale og miljømessige krav ved produksjon også sikrer bøndene en Fairtrade minimumspris og premium.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse