Foucaultinspirerte studier av maktens hvordan i sykehjem
Avhandlingen undersøker makt i hverdagslige pleiesistuasjoner i sykehjem.
Bakgrunn: I media og i forsk-ningslitteraturen kritiseres helsepersonells maktutøvelse overfor pasienter og brukere. I den grad makt tematiseres i pleie og omsorg rettes vanligvis søkelyset mot paternalistiske holdninger og handlemåter som umyndiggjør og krenker brukere og pasienter.
Hensikt: Avhandlingen undersøker makt og maktpotensialet i udramatisk, alminnelig og hverdagslig pleie- og omsorgsarbeid til eldre brukere og pasienter.
Metode: Gjennom deltakende observasjon i et norsk sykehjem er det hentet inn data som presenteres i form av utvalgte og typiske hverdagssituasjoner fra pleiearbeidet som kroppsvask, påkledning og måltider. Det er også gjort fokusgruppeintervjuer med ansatte ved sykehjemmet.
Resultat: I analysene av data tas det i bruk maktperspektiver fra den franske filosofen og historikeren Michel Foucault. Disse maktforståelsene utfordrer tradisjonelle oppfatninger av makt ved å interessere seg mer for hvordan makt beveger seg i relasjoner enn for hvem som er makthaver og hvor makten kommer fra eller er plassert. Gjennom analysene argumenteres det for at makt kan forstås som en uunngåelig og nødvendig kraft i omsorgsarbeid, en kraft som må brukes, men kan misbrukes.
Konklusjon: Utøvelse av omsorg handler om å være i stand til å løse nødvendige pleieoppgaver ofte der hvor bruker/ pasient og pårørende har måttet gi tapt. I avhandlingen diskuteres makt som noe mer og annet enn et onde som bør minimaliseres eller helst elimineres. Det tas også opp til drøfting hvordan vektlegging av brukermedvirknings- og empowermentidealer kan tilsløre helsepersonells rolle i maktrelasjoner i pleie- og behandling. Slik bidrar avhandlingen til nye og utfordrende perspektiver på hvordan makt kan forstås og diskuteres i pleiearbeid, i sykehjem spesielt og i helsetjenesten generelt.
0 Kommentarer