fbpx Hvitløk mot forkjølelse Hopp til hovedinnhold

Cochrane Hvitløk mot forkjølelse

Hvitløk (allium sativum) gir muligens færre tilfeller av forkjølelse.

Sammendrag skrevet av Liv Merete Reinar ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten

 

Slik konkluderer Cochranesamarbeidet etter en systematisk gjennomgang av relevant forskningslitteratur. Det er vanlig og populært å anta at hvitløk kan være nyttig mot forkjølelse. Tradisjonelt tilsier erfaringen at det virker, og laboratoriefunn kan tyde på at hvitløk har antibakterielle og antivirale egenskaper. Forkjølelse er veldig vanlig og skyldes mange ulike virustyper. Sykefravær på grunn av forkjølelse er betydelig verden over. Hvitløkskapsler eller - tabletter kan kjøpes i helsekostforretninger og apotek i Norge.

 

Virker hvitløk mot forkjølelse?

Studien viste at personer som tok hvitløktilskudd daglig muligens hadde:  

• færret ilfeller av forkjølelse

• færre sykedager med forkjølelse

Hvitløk påvirket ikke hvor lenge en eventuell forkjølelse «satt i».

 

Kvalitet på dokumentasjonen

Vi skiller mellom dokumentasjon av høy, middels, lav eller svært lav kvalitet. Jo høyere kvalitet, jo mer kan vi stole på dokumentasjonen. Dokumentasjonsgrunnlaget i denne studien var av middels kvalitet. Den hadde forholdsvis få deltakere og brukte subjektive utfallsmål.

 

Hva er denne informasjonen basert på?

Et internasjonalt forskerteam lette etter studier som har undersøkt om hvitløk er effektivt for å forebygge eller behandle forkjølelse sammenlignet med placebo, ingen behandling eller annen (standard) behandling. Forskerne fant én studie som oppfylte kravene de hadde fastsatt på forhånd. Denne studien hadde 146 deltakere. Studien sammenlignet daglig hvitløktilskudd (180 mg allicin) med placebo i tolv uker. 65 personer i kontrollgruppen og 24 personer som fikk hvitløk ble forkjølet (P

 

Kilde

Lissiman E, Bhasale AL, Cohen M. Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews 2009, Issue 3. Art. No.: CD006206. DOI: 10.1002/14651858. CD006206.pub2.

 

Les hele artikkelen i Cochrane Library (gratis tilgang via www. cochrane.no)

OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.