fbpx Oksygenbehandling ved dyspne Hopp til hovedinnhold

Oksygenbehandling ved dyspne

Dyspne eller pustebesvær er ofte et alvorlig subjektivt symptom hos pasienter med terminal sykdom. Det kan være krevende å lindre og behandle. Oksygenterapi er en av behandlingene som tilbys.

En systematisk oversikt har vurdert effekten av oksygenterapi i en ikke-akutt situasjon. Forfatterne ville undersøke om oksygen gir lindring til pasienter i terminalfase av kronisk sykdom.

Generelt konkluderte forfatterne med at det ikke var noen generell bedring i symptomer på dyspne blant kreftpasienter når oksygenbehandling ble sammenliknet med luft. Likevel, enkelte pasienter følte seg bedre med tilførsel av oksygen. Oksygen ga noe mindre andpustenhet i to av tre studier hvor pasientene hadde hjertesvikt.

Åtte randomiserte, kontrollerte studier ble tatt med i oversikten. Totalt var det 144 pasienter (kreft; n = 97, hjertesvikt; n = 35, kyphoscoliose; n = 12) med i studiene. Studiene ble utført på ulike måter i ulike settinger.

Forfatterne konkluderte med at når det ikke lyktes å påvise positiv effekt av å puste inn ekstra oksygen for kreftpasienter og pasienter med hjertesvikt så kan det skyldes begrensninger i forskningen som ble funnet. Det var blant annet mangel på studier, få deltakere og begrensninger i forskningsmetodene som ble brukt.

 

Kilde

Cranston JM, Crockett A, Currow D. Oxygen therapy for dyspnoea in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 3. Art. No.: CD004769. [ Fulltekst ] Les artiklene i Cochrane Library (gratis tilgang via www.cochrane.no) (lest 20. august 2008)
OSLO 1972: Streik blir den ventede sykepleier-reaksjon på statsminister Trygve Brattclis tilbud til Sykepleieraksjonen 1972. Han vil ikke imøtekomme sykepleiernes krav om tre lønnsklassers opprykk, men vil bl. a. foreslå skattepolitiske tiltak. Her aksjonskomiteen f.v. Anne-Lise Bergenheim, Bjørg Wendelborg, Aud Vinje, Christine Thorstensen, Eva Heyerdahl og Anne-Marie Grøygaard, som holder uravsteming pr. telefon til landets sykehus. det er ventet at de ikke vil godta dette. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpi

Sykepleiens historiske arkiv

Sykepleien har dekket sykepleiernes hverdag helt siden 1912.

Finn ditt gullkorn blant 90 000 sider.