fbpx Alle må få reell rett til å arbeide heltid! | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Alle må få reell rett til å arbeide heltid!

Mange sykepleiere som ønsker å arbeide heltid tvinges i dag til å arbeide deltid. Lav bemanning og mangel på sykepleiere gjør at arbeidsgivere i helsesektoren ønsker å ha flest mulig deltidsansatte for å få utført nødvendig ekstraarbeid. For lite kompetent personell i sykepleietjenesten medfører at grunnleggende pleiebehov hos pasientene ikke dekkes av det faste personalet. Resultatet for pasientene er at de må forholde seg til flere sykepleiere og hjelpepleiere enn nødvendig.

NB! Hele kapitlet om arbeidstid er under bearbeidelse.

STATSBUDSJETTET 2003
Notat fra Norsk Sykepleierforbund (NSF), oktober 2002

Til Kommunalkomiteen

St.prp.nr.1 (2002–2003)
Programområde 19 Arbeidsliv - programkategori 19.00 Arbeidsmarked
Programkategori 19.10 Arbeidsmiljø og sikkerhet

NSF foreslår følgende tiltak:

Heltid skal være en rettighet, deltid en mulighet! Alle sykepleiere som ønsker det må ansettes i heltidsstillinger.

NSF ber komiteen sørge for at problemstillingen blir vurdert i forbindelse med det pågående arbeidet i Arbeidslivslovutvalget.


-Utstrakt bruk av deltid forringer tilbudet til pasientene
For lav grunnbemanning i sykepleiertjenesten medfører at grunnleggende pleiebehov hos pasientene ikke dekkes av det faste personalet. Det er derfor alltid etterspørsel etter "ekstravakter". Det er ofte de deltidsansatte som blir satt til å dekke dette ekstraarbeidet. Helsesektoren tildeles sjelden heltidsstillinger. I noen kommuner er de aller fleste sykepleier- og hjelpepleierstillinger utlyst som deltidsstillinger.

Resultatet for pasientene er at de må forholde seg til flere sykepleiere og hjelpepleiere enn nødvendig. Kontinuiteten og kvaliteten i pasientomsorgen forringes. Stort bruk av deltidsarbeid er ineffektivt og ressurskrevende. Informasjonen til pasientene må gå gjennom flere ledd. Det blir økte kostnader til utdanning og opplæring fordi flere helsearbeidere enn strengt tatt nødvendig må tilføres/tilegne seg tilstrekkelig kompetanse, ferdighet og informasjon.


- Mange jobber ufrivillig deltid
Rapporten " Arbeidskraftreserven blant deltidsansatte", utført av Agderforskning på oppdrag fra Sosial- og helsedepartementet, viser at både sykepleiere og hjelpepleiere i sykehus har mindre stillingsbrøk enn det de ønsker. Andelen varierer ut fra alder og livsfase, men totalt blir hele 9.700 årsverk blir borte fordi sykepleiere arbeider deltid.

Gjennomsnittstall for heltids- og deltidsansatte sykepleiere viser:
-· 43 prosent av sykepleierne jobber deltid.
-· avtalt arbeidstid for sykepleiere er i gjennomsnittlig 76,1 prosent av et årsverk
-· 33,5 prosent av de deltidsansatte ønsker å jobbe mer, økt lønn og flere heltidsstillinger på arbeidsstedet øker denne prosentandelen. (Norsk Gallup, september 2002)

Det er flere grunner til at sykepleiere jobber i deltidsstillinger:
-· lav grunnbemanning i sykepleietjenesten
-· høy vaktbelastning/belastende arbeidsmiljø
-· for få heltidsstillinger
-· omsorgsansvar

Høy vaktbelastning og et belastende arbeidsmiljø resulterer i utslitte sykepleiere. Det øker risikoen for sykdom og utstøting av arbeidslivet. Mange velger å privatisere problemene rundt et hardt arbeidsliv ved å arbeide deltid.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse