Seksuell helse
Mange av oss har kjent på usikkerhet, noen av oss har kjent på frykt og ubehag, men helhetlig sykepleie innebærer å ta seksuelle behov på alvor.
Slik arbeider sexologiske rådgivere
Caseeksempler viser hvordan to pasienter sliter med dårlig seksuell helse. Her viser sexologiske rådgivere hvordan de bruker PLISSIT-modellen til å hjelpe dem.
Sykepleiere kan hjelpe pasientene til bedre seksuell helse
Alle som har pasientkontakt, har et ansvar for pasientens seksuelle helse. PLISSIT-modellen kan hjelpe til å åpne opp for og invitere til samtale om temaet.
Sykepleiere kvier seg for å spørre om seksuell helse
Mange pasienter med kronisk revmatisk sykdom ønsker å snakke med sykepleiere om seksualitet. Likevel uteblir dette teamet ofte i samtalen. Hvorfor er det så utfordrende å snakke om seksualitet?
Sykepleierutdanningen må sikre kunnskap om seksuell helse
Myndighetene har som mål at sykepleierstudenter skal ha samme kompetanse innen seksuell helse. Ikke alle utdanningsinstitusjoner er like opptatt av temaet.
Seksualitet hos personer med demens kan være til glede og besvær
Behovet for seksualitet og nærhet forsvinner ikke selv om man får demens. Men kognitiv svikt kan by på noen utfordringer som helsepersonell må kunne møte.
Quiz: Hva kan du egentlig om seksualitet?
Test deg selv!
Snakk om seksualitet med pasienter som har spiseforstyrrelser
Kjærlighetsforhold, sex og selvbilde var temaer som pasientene ønsket å ta opp. Likevel var det et flertall som ikke turte å snakke med helsepersonellet om seksuell helse.
Helhetlig sykepleie innebærer å ta seksuelle behov på alvor
Vi vet ikke nok, vi har ikke tid og hva skal vi si? Er det ikke litt privat? Men mer privat enn urin, avføring, smerter og sår kan det vel egentlig ikke bli, spør Lill Sverresdatter Larsen.
– Sykepleiere kan ikke overse seksualiteten
– Det er vår jobb å hjelpe pasienten med å ivareta sine grunnleggende behov i situasjoner der deres egne krefter, kunnskap eller vilje ikke strekker til. For vi kan ikke overse seksualiteten, skriver Siren Eriksen, Randi Gjessing og Gerd Sylvi Sellevold.
– Alle har rett til et sexliv
– Vi må bli bedre til å forstå den menneskerettslige siden ved funksjonsvariasjon. Mennesker med funksjonsnedsettelser kan ha en like mangfoldig seksualitet som funksjonsfriske, skriver Ingrid Thunem.
Seksuelle problemer kan være en bivirkning av medisiner
Er det medisiner Siv Gamnes ikke kjenner, slår hun dem opp og undersøker om de kan påvirke seksualiteten.