Sommerpraten: Drømmer om softismaskin i pasientkafeen

Turiststrømmen merkes godt ved Sykehuset i Vestfold om sommeren. Siden de ikke oppbemanner, settes planlagte behandlinger og undersøkelser på vent gjennom feriemånedene.
Navn: Heidi Seljord Barvik
Alder: 44
Jobber som: Sykepleier ved avdeling for Barn og Ungdom på Sykehuset i Vestfold.
Har videreutdanning i psykososialt arbeid med barn og unge, og er NSFs plasstillitsvalgte på avdelingen hun jobber, og webredaktør i faggruppen Allergisykepleierne NSF.
Hva er det beste med å være sykepleier om sommeren?
– Jeg jobber tredelt turnus, dag, kveld og natt. Så det beste med å være sykepleier om sommeren er kanskje at jeg faktisk får sett litt dagslys når jeg har nattevakter.
– Om sommeren trenger jeg dessuten litt mindre søvn. Er det fine dager, kan jeg utnytte tiden både før og etter jobb. Jeg får fylt dagene mer, når dagene føles lengre.
Og det verste?
– Det er en belastning å jobbe når andre har fri. Jeg har venner som er lærere og har mange uker sommerferie, mens jeg får tre sammenhengende uker.
– På barneavdelingen ved Sykehuset i Vestfold merker vi at det kommer mange gjestepasienter, som vi kaller det. Et sted som Tjøme har for eksempel rundt 5 000 innbyggere om vinteren, men om sommeren kan det være opptil 50 000 turister. Det er ikke negativt, men det betyr at vi ikke kan nedbemanne i ferietiden. Samtidig oppbemanner vi heller ikke. I stedet tilpasser vi driften ved å ha færre planlagte aktiviteter. Vi gjennomfører for eksempel ikke mandeloperasjoner, planlagte gastroskopier eller MR-undersøkelser i sommerukene, kun det som haster.
Har du et minne fra en sommer på jobb som du aldri glemmer?
– På den gamle barneavdelingen i Tønsberg hadde noen av rommene direkte utgang til lekeplassen. Når vi hadde en «langligger» eller en kronisk syk pasient som var mye på sykehuset og kanskje ikke var helt mobil, så kunne vi trille sengen rett ut til lekeplassen. Det sto et stort fint tre der, så barna kunne ligge ute i skyggen, høre lydene og bare være ute.
– Det nye sykehuset har veldig fine lekerom, og en utendørs lekeplass, men den er langt unna avdelingen. Men det er veldig gode sommerminner. De somrene med den lekeplassen hvor barn kunne bare trille med intravinøsstativer eller sengen rett ut.

Hvordan holder du humøret oppe når det er travelt og varmt?
– Det er gode kolleger. Det kan være trist å dra fra de hjemme, men så fort du kommer i garderoben og ser hvem du skal jobbe med så blir du alltid glad. Vi holder hverandre oppe. Eventuelt hjelper det også med en is.
Har du en favoritt-is eller sommermat som alltid redder dagen?
– Sandwich-is. Favoritt sommermat er nok reker.
Hvis du kunne gjøre én praktisk endring på jobb som ville gjøre hverdagen litt lettere for både pasienter og kolleger – hva ville du valgt?
– En større isdisk eller softismaskin i pasientkafeen. Det tror jeg hadde vært fint.
Hvilket råd skulle du ønske at alle pasienter fulgte om sommeren?
– Nyt tiden dere har sammen. Det trenger ikke skje noe hele tiden. I arbeidet mitt med barn og unge ser jeg at mange ungdommer sliter. Kanskje det mange trenger er å bli sett. Bruk tid på hverandre.
Hvilke råd vil du gi til sommervikarer som skal jobbe med deg?
– Vi prøver jo å ta veldig godt vare på sykepleiestudentene, jeg tenker jo at det er våre fremtidige kolleger, på min arbeidsplass har vi sykepleiestudenter som er vikarer. Egentlig vil jeg gi mer råd til kollegene mine om å ta godt vare på de som kan bli dine fremtidige kolleger. Og tenk at du har selv vært ny en gang.
Hva er din beste kur mot varme og trette bein etter en lang vakt?
– Nå har jeg stikket fingeren i jorda og begynt å bruke støttestrømper. Det er mange fine, med kule mønster. Det hjelper veldig mot trette bein. Ellers hjelper det alltid med et bad i sjøen, om sommeren.
Hvordan kobler du av når du har ferie – eller bare en fridag?
– Jeg bor ved sjøen, så avkobling for meg er å komme ut i skjærgården, enten med båten, eller bare på brygga.
Hva er det fineste noen har sagt til deg på jobb, uavhengig av årstid?
– Jeg har en tegning på veggen på kontoret der det står «du er den beste sykepleieren». Det betyr mye når det kommer sånne ord fra barnemunn!

0 Kommentarer