NSF etter nok en seier på Stortinget: – Vi må bruke hele laget av autorisert helsepersonell – også sykepleiere og spesialsykepleiere

I dag bestemte Stortinget enstemmig å utrede om sykepleiere og jordmødre også skal få refusjon for oppgavene de gjør på legekontor – på lik linje med legene.
Stortinget diskuterte i går stortingsmelding 23: «Fornye, forsterke, forbedre. Framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus.»
Det ble fremmet to forslag om å innføre profesjonsnøytrale takster i primærhelsetjenesten. Dersom det innføres, betyr det at jordmødre og sykepleiere skal kunne utløse refusjon i primærhelsetjenesten på lik linje med legene.
Enstemmig vedtak
Det ene forslaget var fra fra Høyre Frp og KrF:
«Stortinget ber regjeringen utrede innføring av profesjonsnøytrale takster i hele fastlegeordningen. Utredningen skal foreligge innen mars 2026.»
Forslaget ble enstemmig vedtatt.
Det andre forslaget var fra SV og Rødt. De ville ikke ha en utredning, men en innføring av profesjonsnøytrale takster.
«Stortinget ber regjeringen å følge anbefalingen fra ekspertutvalget for gjennomgang av allmennlegetjenesten og innføre profesjonsnøytrale takster for fastlegeselskaper og kommunale legekontorer.»
Forslaget ble nedstemt.
– Vi må bruke hele laget
– Er det nødvendig med en ny utredning?
– Dette er det mest samlende forslaget som var mulig å oppnå, sier NSFs forbundsleder, Lill Sverresdatter Larsen.
Hun mener dette er et nødvendig første skritt.
– Vi er glade for at Stortinget har lyttet til våre innspill. Skal vi sikre en bærekraftig fastlegeordning, må vi bruke hele laget av autorisert helsepersonell – også sykepleiere og spesialsykepleiere, sier hun.
Skal ikke erstatte leger
– Profesjonsnøytrale takster handler ikke om å erstatte leger, men om å styrke tjenesten ved å bruke riktig kompetanse til riktig oppgave, sier Larsen.
Hun understreker at NSF deler målet om trygg og helhetlig pasientbehandling.
– Når helsetjenesten presses av fastlegemangel og økt sykdomskompleksitet, har vi ikke råd til å la kompetanse stå ubrukt. Å innføre profesjonsnøytrale takster er ikke et brudd med kvalitet – det er et grep for å sikre den.
Hun er glad for at et enstemmig Stortinget har tatt et første skritt i riktig retning. Hun sender samtidig et lite stikk til den sittende regjeringen.
– Regjeringen har hatt god tid på å innføre dette, men det var de andre partiene som sikret at det nå blir en utredning. Nå forventer vi at utredningen leveres innen fristen i 2026. Vi vil følge arbeidet nøye videre, sier hun.
2 Kommentarer
Kristoffer Soldal Lillemoen
,Det er ingenting eksepsjonelt med prosedyrer utført på et legekontor fra sykepleierperspektiver annet enn at det er potensielt flere av visse prosedyer som gjennomføres daglig. På den andre siden er det andre prosedyrer som er vanligere i institusjonene. Hver eneste dag er det sykepleiere som gjør kliniske vurderinger, oppfølginger, blodprøver, kateriseringer, injeksjoner, sårstell i alle former, informering, opplæring, pårørendesamtaler m.m. Noen jobber innen for definert normal arbeidstid, andre jobber turnus. Alle har timelønn eller annet avtalefestet lønn basert på arbeidstid. De fleste har tillegg for ubekvem arbeidstid og konsepter som inneklemte dager eksistere ikke. Det er også alltid noen på jobb på røde dager. På legekontoret jobber sykepleiere normal arbeidstid, de har ingen kveld, natt eller helligdagtillegg normalt fordi de jobber ikke kveld, natt eller helligdag. Dette fører til at sykepleiere som jobber på legekontor fort kan ende opp med mindre lønn enn visse andre sykepleiere. Om en skulle "konpensere" for dette ved takster på sykepleiere sin på legekontoret tilsvarende leger på legekontoret ville lønningene til sykepleiere på legekontoret trolig gå noe opp, men samtidig er det usolidarisk ovenfor sykepleiere elles som ikke får samme takstordning for samme jobben. Slik blir dette fort et "vepsebol" som en kan stille spørsmål ved, bl.a. er det en seier ? Hva skjer nå ? Skal en få en få en dårlig følelse når en tar blodprøver, setter injeksjoner, legger inn kateter, utfører sårstell m.m. vitende om at det er noen som har fri i kveld, fri julaften som nå får betalt for å gjøre den samme prosedyren ut over grunnlønn ? En får timebetalt, men timene er ikke like. Timebetalt med en forståelse hva jobben kan medføre er der av flere grunner, og kunne også være slikt leger blir betalt heller enn at sykeplere får kompensert for enkeltjobber slik som legene gjør. Meg bekjent er det ingen andre yrkesgrupper enn fastleger som får betalt for potensielle klienter eller navn på en liste.
Kristin Jonassen
,Det er på høy tid å både anerkjenne, ha tillit og «stole på» de vurderingene som sykepleiere/ sykepleiere med spesialkompetanse har.
Vi står både «bed-side» og pasientnært, samt følger brukerene/ pasientene 24/7.