fbpx Legene raser mot Kjerkols «historiske» fastlegesatsing Hopp til hovedinnhold

Legene raser mot Kjerkols «historiske» fastlegesatsing

Bildet viser lege Kaveh Rashidi

Grunnlønna til fastleger økes med 20 prosent fra 1. mai i år. Lege Kaveh Rashidi kaller regjeringens satsing uansvarlig sløseri.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol kalte satsingen på fastleger «historisk» på dagens pressekonferanse. Ifølge NTB øker grunnlønna til fastleger med 20 prosent fra 1. mai i år. Pasienter med store behov utløser større tilskudd.

Krisen i fastlegeordningen har vært mye omtalt, og i dag er det rundt 214 000 nordmenn som ikke har tilgang til fastlege. Kjerkol tror bedre finansiering vil lokke flere leger til ordningen.

– Så håper jeg at økt grunnfinansiering også vil kunne lokke noen av de fastleger som har forlatt yrket, tilbake i tjeneste, sier hun til NTB.

Legeforeningen: – Imot våre råd

Men både Legeforeningen og Allmennlegeforeningen er skeptiske til endringene.

De mener det er bra at det tilføres mer penger. Men særlig fjerningen av det såkalte «knekkpunktet», at legene får et noe lavere basistilskudd for hver pasient over 1000 pasienter, møter kritikk:

– Vi hadde et veldig transparent og fint system som alle opplevde var rettferdig, så det er ingen som har etterlyst denne endringen, sier leder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen til NTB.

Mener løsningen er uforutsigbar

– Legene vil ha forutsigbarhet, og endringen som de legger opp til nå, gir en mye større grad av uforutsigbarhet rundt hvordan økonomien vil slå ut for den enkelte lege, utdyper han.

Legeforeningen er på sin side kritisk til hele prosessen.

– Regjeringen burde tatt seg tid til å utarbeide en kunnskapsbasert og langt mer treffsikker modell. Denne modellen stimulerer til lengre lister, imot våre råd, sier president Anne-Karin Rime.

Lege om økt basistilskudd til fastleger: – Uansvarlig sløseri

Å øke basistilskuddet til fastlegene er som å kaste hundrevis av millioner ut av vinduet, mener lege Kaveh Rashidi.

Rashidi sitter i det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget for fastlegetjenesten. I en kronikk i Aftenposten går han kraftig i rette med regjeringens nye grep for å gjøre fastlegeordningen mer attraktiv.

– Nå er flere hundre millioner kroner kastet ut i et tiltak som i beste fall vil ha en marginal effekt, uten å ha hørt på ekspertene, skriver Rashidi.

– Når det helt spesifikt står i mandatet til utvalget at man skal vurdere tiltaket Kjerkol presenterte i dag, er det ikke lett å forstå hvorfor de gjennomfører det historisk kostbare tiltaket – uten å vente på råd fra eget utvalg, skriver han og viser til erfaringer i Danmark, der et liknende tiltak har hatt liten effekt.

Han mener dette er uansvarlig sløsing av offentlige penger.

Kjerkol avfeier kritikken

– Vi har fått en fastlegekrise som følge av den ordningen vi har hatt. Det har ikke vært tatt virksomme grep for å bøte på utfordringene. Det er viktig at vi ser helhetlig på dette, sier helse- og omsorgsministeren. Kjerkol viser til at det omstridte knekkpunktet var en av Legeforeningens «seire» i forhandlingene med den forrige regjeringen.

– Men det har jo ikke hatt ønsket effekt, sier hun. Men medgir samtidig at det nye systemet også har enkelte svakheter, for eksempel at behovene til den enkelte pasient brått kan endre seg.

I april kommer ekspertutvalget regjeringen har satt ned for fastlegeordningen, med sine anbefalinger.

– Det vil danne grunnlaget for våre prioriteringer i statsbudsjettet for 2024, sier Kjerkol.

Også LHL kritisk

LHL grepet regjeringen har gjort, «et enkelttiltak» og forventer mer.

– Fastlegeordningen er i krise. Denne rammer de kronisk syke hardt, og LHL er glad for at regjeringen nå tar grep som er ment å gi våre pasientgrupper bedre oppfølging, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL.

Han sier likevel at LHL forventer «flere kraftfulle grep» og sier dagens tiltak ikke er nok. 

– Et viktig tiltak LHL ønsker, er innføring av profesjonsnøytrale takster slik at flere yrkesgrupper kan avlaste fastlegene. Det reduserer presset på legene og bidrar til en bærekraftig ordning for pasientene, sier Jahren.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse