fbpx Hun øyner håp for at behandling for alvorlig psykisk syke vil bestå Hopp til hovedinnhold

Hun øyner håp for at behandling for alvorlig psykisk syke vil bestå

Bildet viser Vibeke Normann

Intensiv døgnbehandling på Blakstad i Asker kan bestå. Her får mennesker med alvorlige psykiske lidelser hjelp.

Vibeke Normann er en av dem som fryktet at behandlingstilbudet basal eksponeringsterapi (BET) ved Blakstad sykehus i Asker ville bli nedlagt på et styremøte i Vestre Viken denne uken.

– Jeg fryktet det verste, men håpet på det beste, sier hun til Sykepleien.

Livsviktig behandling

Vibeke Normann har en lang historie med psykisk helsevern, barnevern og Nav. Før hun fikk tilbud om BET-behandling på Blakstad i 2009, hadde hun fått merkelappen «behandlingsresistent».

I dag er hun kreftsykepleier og har ikke hatt en eneste innleggelse i psykiatrien etter at hun avsluttet BET-behandlingen i 2011.

Normann har tidligere uttalt at hun sannsynligvis aldri ville ha kommet seg ut av psykiatrien om det ikke var for BET-behandlingen.

BET er et tilbud som får skryt internasjonalt fordi det reduserer bruk av tvang og medisiner. Det er også kjent at ikke alle pasienter vil ha nytte av behandlingen.

Stort oppmøte

Det var ikke bare Normann som var spent på utfallet av styremøtet i Vestre Viken.

– Vi var flere fra brukersiden og fagmiljøet som deltok. Men det var også en del pårørende som kom, fordi de var nysgjerrige på tilbudet, forteller hun.

Hun ble positivt overrasket over at styret ikke uten videre ville vedta forslaget de var forelagt, som lød:

«Styret støtter anbefalt retning for utvikling av nytt driftskonsept og endret organisering for basal eksponeringsterapi (BET) i Klinikk for psykisk helse og rus.»

Utsatte endelig vedtak

– Styret vil ikke gjøre vedtak før klinikkleder for psykisk helse og rus, Kirsten Hørthe, kunne legge frem mer konkrete forslag på hvordan og når dette skal gjøres, forteller Normann.

Styret gikk i stedet inn for det alternative vedtaket (se bildet)

Bildet viser vedtaket som ble gjort

– Vi tar vedtaket til etterretning og skal jobbe videre med å konkretisere utviklingen av nytt driftskonsept for BET-tilbudet vårt, skriver klinikkleder for psykisk helse og rus, Kirsten Hørthe, i en e-post til Sykepleien.

Vedtaket som ble fattet tidligere denne uken, lyder slik:

«Styret støtter videre arbeid for utvikling av nytt driftskonsept og endret organisering for basal eksponeringsterapi (BET) i Klinikk for psykisk helse og rus. For å sikre et helhetlig BET-behandlingstilbud som inkluderer korte og lengre døgnopphold, forutsetter styret tett samarbeid med partene i det videre arbeidet med å tydeliggjøre prosjektorganiseringens mål og mandat, slik at en samlet og robust BET-kompetanse kan videreutvikles.»

Nå skal klinikken jobbe med en konkretisering, som presenteres på neste styremøte 22. mai.

Har ikke lokaler fra 24. august

Selv om Vibeke Normann mener vedtaket tidligere i uken er gode nyheter, kommer hun med en advarsel:

– Det må handles raskt om dagens BET-behandling ikke skal raseres. 24. august har ikke BET-seksjonen noe sted å være. Lokalene ved Blakstad skal da være tomme, sier Normann.

Forslaget som ligger på bordet, innebærer at dagens BET-senger gjøres om til polikliniske tilbud. Det vil da være noen senger tilgjengelige ved behov rundt om.

– Jeg var svært glad for at styret i møtet så at dette tilbudet er en liten juvel som Vestre Viken burde være stolte av. Jeg er også glad for at det ble sendt signaler om at teamet som i dag jobber på Blakstad, ikke bør splittes – så får vi se hva som skjer fremover, sier Normann.

Hun sier hun forstår at det er problematisk at Vestre Viken tar inn pasienter fra hele landet, uten at de får dekket utgiftene.

– Det er et argument for å spre BET-modellen eller å få på plass en annen finansiering. Det kan skje fra departementet eller fra Helse Sør-Øst. Det virket som om styret vil ha det utredet, forteller Normann.

Fakta
OM BET-seksjonen

Basal eksponeringsterapi (BET) er utviklet for pasienter med alvorlige eller sammensatte psykiske lidelser og et tilstandsbilde preget av selvmordsatferd, hallusinasjoner, vrangforestillinger og dissosiasjon.

Når pasienter henvises til BET, baseres avgjørelsen i all hovedsak på at flere behandlingsforsøk ikke har ført til varig bedring for pasientene.

Både pasientene og fagpersonene som henviser dem til BET, anser ofte BET som en siste mulighet for å få hjelp.

BET tar sikte på å styrke autonomien til disse pasientene og øke deres evne til funksjonell selvregulering. 

Pasientens psykiske lidelse forstås primært som et resultat av at de prøver å unngå uønskede indre opplevelser. Gjennom behandlingen kan pasientene bli bevisst på hva som hindrer dem i å leve livet sitt slik de ønsker, samtidig som de får anledning til å utforske muligheter og utfordre seg selv sammen med terapeutene.

Behandlingsforløpet går gjennom fem faser, der den overordnede målsettingen er pasientens selvvalgte eksponering for de uønskede indre opplevelsene. Eksponeringserfaringer øker pasientens aksept for opplevelsene, som igjen reduserer behovet for å utøve dramatiske og skadelige handlinger.

BET-modellen ble utviklet på 1990-tallet av psykologspesialist Didrik Heggdal og er i systematisk bruk ved BET-seksjonen på Blakstad sykehus.

Kilde: fagartikkel i Sykepleien

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse