Diskuterte nordisk samarbeid om blodberedskap ved krig
Over 100 representanter fra de nordiske landene diskuterte nylig hvordan de kan støtte hverandre med blodforsyning ved krig og alvorlige hendelser.
Den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden er urolig, og Norge må være forberedt på å ta imot skadde pasienter fra konflikter i utlandet.
Norges blodbanker har tilstrekkelig blod for daglig bruk, men ressursene kan raskt tømmes ved større kriser, ifølge Helse Vest.
I slutten av november ble det avholdt blodberedskapsmøte i Bergen.
Har blod nok til det daglige
– Situasjonen er nokså lik i mange land, man har blod til det daglige, men ikke så mye mer. Ved krig eller større ulykker kan alle ha behov for støtte fra andre nordiske land, og dette ønsker vi å sette i system, sier beredskapsleder Thomas Dag Iversen i Helse Vest i en pressemelding.
Overlege Torunn Oveland Apelseth, leder for Norsk koordineringssenter for blodberedskap, sier til Helse Vest at hun er glad for at dette samarbeidet nå diskuteres. Hun understreker viktigheten av en koordinert struktur for å styrke motstandskraften og sikre at blodberedskapen er satt i system.
Fullblodsgivere
I Nord-Norge er det igangsatt såkalte vandrende blodbanker, med fullblod, hvor frivillige nødblodgivere i kommunene kalles inn ved akutt behov.
Les også Gir fullblod på 30 minutter
Dette initiativet har vakt internasjonal interesse.
Samarbeidet har som mål å etablere avtaler og strukturer for effektiv flytting av blod, både internt i landene og mellom de nordiske landene. Hensikten er å være bedre rustet ved kriser og konflikter.
0 Kommentarer