Sykepleier: – Jeg er nesten forelsket i AKS-ene. Det har jeg sagt til dem også
Sykepleier Jurgita Aulinskiene synes det er enklere å få hjelp når hun lurer på noe rundt pasientene nå.
Notodden kommune har knyttet de avanserte kliniske allmennsykepleierne (AKS) tettere på legetjenesten.
Allmennsykepleierne går blant annet tverrfaglig visitt på Haugmotun omsorgssenter, de følger opp hjemmeboende pasienter fra fastlegens liste og kan ordinere medisiner etter prosedyre.
– Mindre stress
Jurgita Aulinskiene er sykepleier på avdeling DF på Haugmotun omsorgssenter i Notodden og er fornøyd med å få allmennsykepleier på visitt en gang i uka:
– Før kunne det ta lengre tid å få tak i legene og å få svar på PLO-er. Det har endret seg. Nå kan vi ringe eller sende PLO til AKS-ene på legekontor, og vi får raske svar, sier hun.
– Jeg er nesten forelsket i AKS-ene. Det har jeg sagt til dem også. Vi opplever dem som veldig gode kolleger og samarbeidet er bra.
– Hvis en av dem er borte, vet vi at vi kan ringe til en av de andre, og så blir det tatt tak i.
– Det er betryggende å være sikker på at når vi sier fra, så blir det fulgt opp. På grunn av det sparer vi tid, det blir mindre stress og ikke minst så får pasientene god oppfølging, sier Jurgita.
Gode tilbakemeldinger
– Dette er avlastende for fastlegene, og jeg får mange gode tilbakemeldinger fra dem om det, sier kommuneoverlege Lars Erik Aaker Brunæs.
Han trekker frem at allmennsykepleierne har en økt kompetanse innen diagnostikk, behandling og patologi.
– De kan gjøre veldig selvstendige vurderinger. Det er litt av gullet i denne ordningen, for da kan allmennsykepleierne faktisk avlaste legene for en del av oppgavene som legene normalt gjør.
Det at de jobber tett på legene gjør at AKS har en fin kompetanseutvikling, mener han.
– Hvis legene måtte ettergå det AKS-en har gjort, blir det dobbeltarbeid. Men dette er faktisk en avlasting, sier han.
– Legene har det overordnede medisinske ansvaret, men mange ting løftes ikke opp til legene fordi AKS har kompetanse til å gjøre selvstendige vurderinger.
Han sier at AKS vurderer hvorvidt bruk av ordinering gjennom prosedyre er riktig å bruke i et aktuelt tilfelle, og står ansvarlig for den vurderingen. Hvis lege koples på, er vedkommende leder i teamet.
– Har det vært noen avvik som går på AKS-enes arbeid så langt?
– Nei, det har ikke vært noen avvik som går på AKS-tjenesten. Det er bra, men feil kan skje i alle deler av helsetjenesten, det er ingen garanti for at det ikke vil oppstå noen avvik, sier han.
– Nødvendig å gjøre endringer
– Det er ingen andre kommuner som gjør det samme som oss. Vi har veldig flinke folk med oss, og vi lykkes fordi vi er et godt lag. sier Une Marit Tangen, kommunalsjef i Notodden kommune.
– Har innføringen av AKS så tett på legetjenesten gått smertefritt?
– Startvansker har det vært, og det handler om rolleforståelse. Det gikk litt fort i starten, og det er jeg den første til å ta ansvar for. Vi kunne brukt bedre tid. Kommunikasjon er det vanskeligste faget. Det lærte vi mye av. Nå er mitt inntrykk at alle er glad for at vi har fått på plass AKS-rollen, sier hun.
Hun mener endringer er nødvendig for å rigge seg for fremtiden:
– Vi er nødt til å gjøre endringer for å klare å levere tjenester på en mer bærekraftig måte fremover, Det gjelder også nasjonalt. Norge står overfor en fastlegekrise.
– Det å knytte allmennsykepleierne så tett til fastlegene, er et svært godt supplement. Jeg opplever at vi ligger langt fremme her i Notodden.
– Vi kunne ikke tenkt oss en hverdag uten AKS nå, sier Une Marit Tangen, kommunalsjef i Notodden.
0 Kommentarer