fbpx I denne kommunen er det allmennsykepleier som kommer på visitt Hopp til hovedinnhold

I denne kommunen er det allmennsykepleier som kommer på visitt

Allmensykepleier og sykepleier hos pasient på omsorgssenter i Notodden kommune.

Det er onsdag formiddag, og Silja Dørmænen, avansert klinisk allmennsykepleier (AKS) er på plass på Haugmotun omsorgssenter, en heldøgn omsorgsbolig i Notodden kommune.

NOTODDEN: – Nå skal jeg gjennomføre en tverrfaglig visitt sammen med sykepleier på avdelingen, forklarer Silja Dørmænen på vei inn dørene på Haugmotun omsorgssenter.

Det er nemlig allmennsykepleieren som stiller fra legekontoret når ukens visitt starter. 

AKS på vei inn på omsorgssenter
KLAR: Stetoskopet er alltid med når Silja Dørmænen besøker Haugmotun omsorgssenter. Foto: Erik M. Sundt

Dørmænen jobber på Tinneberget legesenter, og dette er ukens faste visittdag på omsorgssenteret. 

På Haugmotun omsorgssenter kan pasientene velge om de vil følges opp av allmennhelseteam, det vil si AKS-sykepleier og fastlege – eller bare av fastlege.

– På mange måter gjør jeg det samme som på en legevisitt, men vi kaller det tverrfaglig visitt, fordi det er jeg som AKS som kommer, forklarer hun.

I den ene hånden har hun stetoskopet. Det har hun alltid med.

Fakta
Hva er en allmennsykepleier?
  • En allmennsykepleier har master i avansert klinisk allmennsykepleie (AKS). 
  • En AKS er en sykepleier med avansert breddekompetanse, og kliniske ferdigheter på ekspertnivå som kan yte helhetlig helsehjelp i en selvstendig rolle og funksjon. 
  • Masteren er forskriftsfestet og kommunene kan søke penger for å utdanne AKS. 
  • Masteren gir mulighet for spesialistgodkjenning fra Helsedirektoratet.

Kilde: Helsedirektoratet

Tar selvstendige beslutninger

Denne onsdagen er Silja Dørmænen på visitt på avdeling DF.

Hun starter med et møte med Jurgita Aulinskiene, sykepleier på avdelingen. De går gjennom en liste med forskjellige problemstillinger. 

Etter hvert som problemstillingene blir tas opp, noterer de. Jurgita skriver i kommunehelsetjenestenes system, Silja skriver i det journalsystemet som legekontoret bruker.

Enkelte ting skal tas opp med lege tilbake på legesenteret, men det meste blir avgjort der og da.

Fakta
Vegg i vegg med legene – da åpnet mulighetene seg
  • Notodden kommune har siden 2016 satset på å utdanne avanserte kliniske allmennsykepleiere (AKS). 
  • De siste årene har allmennsykepleier-tjenesten utviklet seg i tett samarbeid med legetjenesten. 
  • I dag har de fire AKS-ere, og en femte er under utdanning.

I 2022 ble AKS-ene organisert i et eget team. De jobber på tvers av kommunens tjenester i helse og omsorg. AKS-lederen er i linje rett under kommunalsjefen.

For vel et år siden ble AKS-ene samlokalisert med Tinneberget kommunale legesenter.

Dermed satt de vegg i vegg med tolv fastleger med ansvar for rundt 10 000 pasienter.

Samlokaliseringen – og fastlegemangel – åpnet for et tettere samarbeid.

Er «teamet opp» med fastlegene

I dag er to av allmennsykepleierne ansatt på det kommunale legesenteret. I samarbeid med legene jobber de etter to modeller:

Hjemmeboende 

AKS-ene følger opp hjemmeboende eldre i samarbeid med fastleger på legesenteret: 

  • Hver AKS har tre–fire fastleger de har samarbeid med. Fastlegen har kun én AKS å forholde seg til. 
  • AKS har ansvar for selvstendig oppfølging av pasienter som er valgt ut fra fastlegens liste. 
  • AKS har poliklinikk, drar på sykebesøk og er førsterespondent når pasientene tar kontakt med fastlegen. (Les mer om det her)

Omsorgsbolig:

AKS følger opp pasienter i omsorgsbolig: 

  • Allmennsykepleierne drar ut til omsorgssenteret på visitt en gang per uke. De er tilgjengelig for tilkalling ved behov. 
  • Legen i teamet er mer «hands off», veileder og er medisinskfaglig ansvarlig. Allmennsykepleier er koordinator, sykepleiefaglig leder og daglig kontaktperson for pasientene i omsorgsboligen. 
  • Fast møte med lege i teamet etter hver visitt. 
  • Pasientene har valgt om de ønsker oppfølging av fastlege som tidligere eller oppfølging av allmennhelseteam. De aller fleste har valgt allmennhelseteam.

Ordinasjon etter prosedyre

Mye av det de gjør i allmennhelseteam likner på organiseringen i et primærhelseteam. Men det er også noe som skiller.

AKS-ene kan ordinere etter prosedyre. Det betyr at de kan diagnostisere og sette i gang behandling på enkelte tilstander. Lege blir i disse tilfellene informert i etterkant.

Hvis AKS-en vurderer at det er riktig å ta i bruk prosedyren, står de ansvarlig for den vurderingen. Hvis legen koples på, er legen leder i teamet.

Urinveisinfeksjon og kols

Allmennsykepleierne i teamet har anledning til å ordinere medisiner etter prosedyre for utvalgte enkelttilstander. Legen informeres da i etterkant.

Det betyr at de kan sette i gang behandling ved for eksempel urinveisinfeksjoner, luftveisinfeksjoner, kols-forverringer, obstipasjon, terminalbehandling, erysipelas, sår, herpes zoster, akutt lungeødem, akutte brystsmerter der pasienten ikke skal til sykehus, angst og delirium, akutte smerter, lokalanestesi ved suturering av sår og andre enkelttilstander.

– Men det krever at medisinene som behøves allerede finnes tilgjengelig, sier Silja Dørmænen.

Trenger bare å huke av

I gjennomgangen av pasientene rydder Silja Dørmænen fortløpende i legemiddellistene. Forslag om seponeringer eller nye ordinasjoner må gjennom legen, som tar en endelig beslutning.

– Jeg legger alt klart. I praksis trenger legen bare å huke av for å godkjenne, forteller hun. 

Når pasientlisten er gjennomgått sammen med sykepleieren fra avdelingen, er det tid for å besøke de pasientene som trenger det.

Silja Dørmænen starter hos en eldre kvinnelig pasient som har vondt i ryggen og et sviende utslett.

Etter en samtale og en undersøkelse, tar hun bilder av utslettet for å konferere med legen.

Nestemann er i gang med en antibiotikabehandling. Den ble startet denne uken, etter endring i allmenntilstanden. 

Silja Dørmænen gjør undersøkelser. Stetoskopet er i bruk. Etter en auskultasjon av lungene vurderer hun bena med tanke på ødemer.

Deretter snakker de sammen om hvordan de skal gjøre det videre. Sykepleier Jurgita Aulinskienefølger med.

Tilbake på legesenteret

Etter et siste sykebesøk er visitten over, Silja Dørmænen drar tilbake til legesenteret. Der dokumenterer hun alt de har gått gjennom i løpet av dagen. Hun svarer også på PLO-meldinger.

Etter at dokumenteringen er gjort, møtes allmennsykepleier og lege, og de problemstillingene AKS-ene ikke fikk løst under visitten, tas opp der.

Vil utvikle seg videre

– Jeg liker denne måten å jobbe på. Samtidig ser jeg at vi kunne fått gjort enda mer for pasientene dersom vi hadde hatt noen flere verktøy. Både jeg og Karoline, som er den andre AKS-en på teamet ønsker å utvikle oss og bli enda bedre i ulike kliniske undersøkelser og vurderinger.

– Blant annet kunne vi tenkt oss å lære mer avansert bruk av ultralyd, sier Silja Dørmænen.

AKS på utenfor AKS-avdelingen på Tinneberget legesenter.
VIL LÆRE MER: Silja Dørmænen (til venstre) og AKS-kollega Karoline Mærde har stor betydning for hverandre i arbeidshverdagen. Silja og Karoline jobber i team med hver sine fastleger, og begge går visitt på onsdager. Foto: Erik M. Sundt

– Stor forbedring

Irene Småkasin er avdelingsleder på Haugmotun omsorgssenter, omsorgsboligavdelingen. Hun synes dette er en god ordning og forteller om en enklere hverdag.

Irene Småkasin, avdelingsleder ved Haugmotunet legesenter.
FORNØYD: Avdelingsleder og sykepleier Irene Småkasin sier at ettersom allmennsykepleier tar hele visitten, blir legen bare tilkalt ved behov. Foto: Erik M. Sundt

– AKS-ene som er her, er en erstatning for fastlegesamarbeidet som vi hadde før. Da rettet vi oss mot alle de forskjellige fastlegene, mens nå er alle pasientene som ønsker det samlet hos en AKS-sykepleier som har hovedoppfølgingen. Vi bruker AKS i stedet for å ha fastlegen på visitt, sier hun.

– AKS snakker med legen etterpå, og så få vi alt gjennom AKS hele veien. Vi har en kontaktperson og et ansikt å forholde oss til. Det er en veldig stor forbedring for oss, sier Småkasin.

Tar årskontroller

AKS-en tar årskontroller, oppfølging av akutte ting, konsultasjoner, undersøkelser, de henviser pasienten, rekvirerer blodprøver og har all den daglige kontakten med sykepleierne.

– Tilbakemeldingen fra pasientene er at de er fornøyd med oppfølgingen, AKS-en tar seg bedre tid enn det fastlegen har gjort før, de var mindre synlige for pasientene, sier hun.

– Allmennsykepleierne kjenner godt til pasientene våre, så det er mindre jobb for oss å sette AKS-en inn i det som er problemstillingen rundt pasienten, sier hun.

Ut på «tokt»

Stian Jamtveit Høihilder er en av legene i allmennhelseteam ved Tinneberget legesenter.

Lege ved Tinneberget legesenter.
BLITT GODT KJENT: Stian Jamtveit Høihilder sier gjensidig tillit er en kjempeviktig faktor i samarbeidet med allmennsykepleiere og leger. Foto: Erik M. Sundt


– Tidligere har vi legene brukt mye tid og ressurser på å reise ut til pasienter. Nå er det AKS som drar ut og rapporterer tilbake til oss. Det har frigjort mye tid for oss leger og er en kjempefin ressurs. Dette har vi legene hatt veldig god nytte av, sier han.

– AKS-ene reiser ut til pasienter som kanskje ikke er så syke at de må rett på sykehus. I en travel hverdag kan det være vanskelig for oss leger å reise ut på de sykebesøkene. Vi har fulle timelister fra før. Da er det veldig greit å kunne sende ut noen på «tokt» for å undersøke og kartlegge hva som er behovet her, sier han.

Gjensidig tillit 

– Stoler du på at AKS-en får med seg det nødvendige?

– Det er et tillitssamarbeid. Nå kjenner jeg de som er i teamet og stoler på dem. Det er kanskje nøkkelen for at det skal fungere: At det er gjensidig tillit mellom lege og allmennsykepleier. Det er en kjempeviktig faktor, understreker han.

– Kunne AKS-ene hatt et større ansvarsområde enn de har nå?

– Det er mange områder vi kunne utvidet ansvaret på. Og slik legesituasjonen er i Norge nå, kan det hende det er det vi må i fremtiden. Det viktigste er at vi får til et bra samarbeid mellom legene og AKS-ene, sier han.

2 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Eirik Gundersen

Sykepleier/Ambulansearbeider
1 month siden

En veldig fornuftig løsning på en voksende problemstilling. Tenker også at AKS i tilknytning til Legevakt også vil være en god løsning for både pasienter, pårørende, LV legene, operatører som svarer på 116117 samt 113 og ambulansetjenesten.
Håper det gis gass for å utdanne/utvikle denne kompetansen/tjenesten.

Siv

Sykepleier - Medisinsk antropolog
1 month siden

Dette er et gammelt tema. Jeg har jobbet i England som sykepleier i allmennmedisin - med full forskrivningsrett. Det er på tide at vår kompetanse kommer til syne. Les gjerne artikkel i Sykepleien under Siv Lock........👍

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse