fbpx Introkurs i helsearbeid på ukrainsk og engelsk: – En håndsrekning til kommunene Hopp til hovedinnhold

Introkurs i helsearbeid på ukrainsk og engelsk: – En håndsrekning til kommunene

Det nettbaserte kurset gir blant annet en kort innføring i hvordan helsevesenet i Norge fungerer.

Nasjonalt senter for aldring og helse har nylig oppdatert et introduksjonskurs i helse- og omsorgsarbeid. Det kan tas digitalt og varer i syv timer. 

Kurset er en kort innføring i fire emner en bør ha kunnskap om for å arbeide med eldre i den kommunale helse- og omsorgstjenesten, skriver Nasjonalt senter for aldring og helse i presentasjonen av kurset.

Dette er modulene:

  • Rammer for kommunale helse- og omsorgstjenester
  • Forutsetninger for gode tjenester
  • Sykdommer hos eldre
  • Omsorg

Kurset er tilrettelagt på engelsk og ukrainsk, og er laget på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

– Fremdeles arbeidsgivers ansvar

– Kurset er en håndsrekning til kommunene. Kommunene har etterspurt opplæringsmateriell som gjør at flere ukrainere blir rustet til å starte i jobb. Det er bakgrunnen for at Nasjonalt senter for aldring og helse har utarbeidet tilbudet, sier Signe Tretteteig.

Tretteteig er sykepleier med phd, spesialrådgiver og koordinator for opplæring ved Nasjonalt senter for aldring og helse.

– Men det er viktig å påpeke: Dette erstatter ikke kommunens ansvar for opplæring og arbeidsgivers ansvar for at arbeidstakeren kan norsk godt nok, sier hun. 

Aktuelt også om man ikke er fra Ukraina

Teksten i det nettbaserte kurset er på norsk, med lydfiler som er lest inn på ukrainsk og engelsk. Slik kan også andre enn ukrainere kan følge kurset.

– Målgruppen er nyansatte eller vikarer i helse- og omsorg, som ikke har relevant, formell utdanning. Det kan være de som er helt ufaglærte innen helse, men også for eksempel sykepleiere som foreløpig ikke har fått utdanningen godkjent i Norge, sier Tretteteig.

Skal kjenne sine fullmakter – og begrensninger

Kurset er delt opp i flere moduler, og deltakerne møter flere pasienthistorier underveis.

– Hva er det viktigste deltakerne skal sitte igjen med?

– Å kjenne sin rolle. Det er veldig viktig. Hva kan du gjøre og hva kan du ikke gjøre. Gjennom pasienthistoriene skal det bli tydelig hva du har lov til, hva som er dine plikter og hvilke rettigheter pasienten har, sier hun.

Deltakeren skal videre vite det grunnleggende om hvordan det norske helsevesenet jobber med etikk og hva som regnes som god kommunikasjon.

– Kurset kan tas alene, men vi oppfordrer arbeidsgivere til å legge opp til at det kan tas i grupper. Da kan man diskutere hva som er likt og hva som er forskjellig fra det de er vant til fra hjemlandet: Hva er et sykehjem? Hvordan samarbeide med pårørende? 

– Alle land har forskjellige systemer. Målet er at vikarene og de uten den formelle kompetansen gjør det de er ansatt til, og ikke går utover egen rolle. Det er jo helt opplagt viktig for pasientsikkerheten, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse