fbpx Fagskolen i Viken: – Skal utvikle Y-veiordningfor helsefagarbeidere Hopp til hovedinnhold

Fagskolen i Viken: – Skal utvikle Y-veiordning for helsefagarbeidere

Off

Fagskolen i Viken skal utrede muligheten for en Y-vei hvor kun det første året på sykepleierutdannelsen tas på fagskolen.

FREDRIKSTAD (Østfold): Det er Fredrik Rene Hæren, ved Fagskolen i Viken, som forteller til Sykepleien at de nylig har fått midler til å utvikle en Y-vei for helsefagarbeidere som vil videreutdanne seg til sykepleiere.

– Målsetting med prosjektet er å utvikle en utdannelse på fagskolenivå som skal gi studenten fritak fra første året på sykepleierutdannelsen. Utdannelsen skal anerkjenne helsefagarbeidernes eksisterende kompetanse og bygge videre på den, sier Hæren.

Utdannelsen skal fortsatt ligge på høyskolenivå. 

Er både helsefagarbeider og sykepleier

Han startet som helsefagarbeider, har videreutdannet seg til sykepleier og har jobbet klinisk i mange år, både i kommunen og på sykehuset i Østfold. I dag er han utdanningsleder for helse, oppvekst og ledelsesfag ved Fagskolen i Viken i Fredrikstad.

– Jeg jobbet som helsefagarbeider i flere år før jeg bestemte meg for å videreutdanne meg til sykepleier. Selv om jeg i mange år hadde arbeidet med pleieoppgaver fikk jeg ikke fritak fra noe av fagene eller praksisen på sykepleierutdannelsen.

Han opplevde ikke anerkjennelse for den kompetansen han alt hadde fått gjennom utdannelsen for å bli helsefagarbeider og årene med arbeidserfaring fra kommune og sykehus.

Derfor mener han og flere andre at kompetansen som helsefagarbeiderne besitter i større grad må anerkjennes. Han ser frem til å arbeide med prosjektet hvor de skal utvikle en Y-vei for helsefagarbeidere ved Fagskolen. Det er tenkt klart til 2027.

Flere fagskoler og universitet er med

– Fagskolen i Viken, i samarbeid med tre andre fagskoler og to universitet har fått tildelt midler fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, forteller han.

De andre fagskolene er: 

  • Fagskolen Vestfold og Telemark 
  • Fagskolen Rogaland 
  • Fagskolen Innlandet 

– Det har vært forsøkt tidligere ved Oslomet fra Helsedirektoratet, uten at det fungerte optimalt. Det har aldri blitt forsøkt Y-vei gjennom fagskoler som kjenner denne yrkesgruppen svært godt.

– Vi er gode på å utdanne helsefagarbeidere, derfor tror jeg dette skal fungere, sier han.

Fagskolen vet hva yrkesgruppen kan, så de kan forberede dem best mulig til å ta de to siste årene i sykepleien.

– Vi skal gi helsefagarbeiderne den anerkjennelsen de fortjener, lover Hæren.

Fagforbundet jubler

Iren Luther, leder i Fagforbundet, er glad for at det skal satses på en ny måte denne gangen.

– Treterminsordningen var ingen god løsning, folk jobbet seg i hjel samtidig som de tok utdannelsen til sykepleier. Denne nye modellen kan bli et ordentlig forsøk, sier hun.

Luther mener også er det helt riktig å bygge videre på den kompetansen og erfaringen helsefagarbeiderne allerede har.

NSF: Ikke veien å gå

Norsk Sykepleierforbunds (NSF) første nestleder, Kai Øivind Brenden, sier videreutdanning og livslang læring er viktig. 

–Men vi er først og fremst opptatt av å sikre kvaliteten, finansiering og ressursene til eksisterende sykepleierutdanninger. 

Nestlederen sier det mangler både helsefagarbeidere og sykepleiere, og faglig utvikling er viktig.

–Likevel mener vi det ikke er en god idé at fagskolene gir en avkorting. Vi deler ønske om å få flere sykepleiere, men vi vet hvor viktig hele løpet på høyskolen er. 

Derfor mener NSF at Y-veien ikke er veien å gå. 

– Vi er for tiltak for å løse mangelen på helsepersonell, men ikke på bekostning av pasientsikkerheten, sier nestlederen i NSF.

NSF endrer sin uttalelse. Tekst oppdatert klokka 13.15 mandag.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Tonje

Ambulansearbeider
3 hours 39 min siden

Hva med ambulansefagarbeidere? Som ønsker å ta sykepleien?

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse