fbpx Bærum sykehus vil kutte rundt 50 årsverk Hopp til hovedinnhold

Bærum sykehus vil kutte rundt 50 årsverk

bildet viser Anne Grete Bjaaland

Underskuddet på knapt 61 millioner kroner i første halvår gjør at Bærum sykehus skal kutte med rundt 50 årsverk. Tillitsvalgte sykepleiere og leger protesterer.

For første halvår var underskuddet ved Bærum sykehus på 60,9 millioner kroner. Det melder lokalavisa Budstikka.

Ledelsen og de ansatte er enige i at årsaken er særlig to ting:

Lavere inntekter på grunn av færre pasienter som legges inn for øyeblikkelig hjelp, samt høyere utgifter, blant annet på grunn av økt sykefravær.

Uenige om tiltakene

Men der slutter også enigheten.

Ledelsen har foreslått følgende tiltak:

  • Bort med 50 årsverk (av 1300). 
  • Omorganisering og sammenslåing av sengeposter.

– Dette er helt nødvendig å gjennomføre, sier Trine Olsen, klinikkdirektør ved Bærum sykehus til Budstikka, og forklarer at med lavere døgnaktivitet må de justere bemanningen i tråd med det.

Tillitsvalgte frykter for pasientsikkerheten

Det er de tillitsvalgte for legene og sykepleierne uenige i.

Klinikktillitsvalgt for overlegene, Toril Morken, frykter at de vil miste verdifull kompetanse og at pasienter som legges inn for øyeblikkelig hjelp risikerer å bli tatt imot av personale som ikke har nødvendig spisskompetanse.

De frykter også for overbelegg i travle perioder.

– Dødeligheten hos pasientene øker når belegget er over 95 prosent, sier Bettina Lundin, klinikktillitsvalgt for yngre leger.

Kunne sett nærmere på sykefravær og turnover

Anne Grete Bjaaland er klinikktillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund (NSF) og hun deler legenes frykt.

I tillegg er hun spesielt bekymret for sykepleierne.

– Sparetiltakene fører til stor usikkerhet blant mange av de ansatte. Særlig er sykepleierne engstelige for hva som vil skje med jobbene deres fremover. I tillegg til de 50 årsverkene som skal bort, blir svært mange av de ansatte berørt ved at de får nye oppgaver, sier hun til Budstikka.

– Hva mener dere sykehuset kan gjøre i stedet for det ledelsen har foreslått?

– Vi har et sykefravær på rundt 10 prosent. Ledelsen kunne ha gjort noe for å få ned det, forslår Bjaaland til Sykepleien.

– Hva da?

– Avdelingssykepleierne kunne ha fått støtte til å følge opp sykefraværet mer. Det har de ikke kapasitet til i dag. Vi har dessuten en veldig høy turnover på rundt 10 prosent. Den kunne man også forsøkt å få ned, svarer Bjaaland.

– Hvordan da?

– Ved å støtte lederne og fagutviklingssykepleierne slik at man får økt fokuset på fagutvikling og ivaretakelse av de ansatte. Det er også mange nyutdannede som trenger ekstra støtte for å bli trygge i jobben.

Frykter enda høyere sykefravær

Bjaaland understreker at det er slitsomt å stå i slike prosesser som de ansatte nå står i.

– Vi er redde for at sykefraværet kommer til å øke enda mer i denne perioden. Vi frykter at dette blir en ond sirkel, med belastende prosesser som leder til enda mer kostbart sykefravær, sier hun til Budstikka.

Klinikkdirektør Olsen tror de kommer til å unngå å måtte si opp folk.

– Vi har en høy turnover i sykehuset, som betyr at vi først og fremst vil unngå å lyse ut stillinger etter at noen slutter av andre årsaker, sier hun til Budstikka.

Turnoveren ved sykehuset er på rundt 10 prosent. Sykehuset startet med nedbemanning i fjor og skal jobbe seg ned over tid så de blir rundt 1250 årsverk i løpet av 2025.

Får ikke svar

– 50 årsverk er antakelig mange flere hoder, siden ikke alle jobber 100 prosent. Jeg forstår ikke at så mange vil slutte før jul. Og jeg synes det er bekymringsfullt at det bare skal gå ut over pleietjenesten, sier Anne Grete Bjaaland.

– Skal det det?

– Vi har spurt hvor mange leger som skal gå, men får ikke noe svar. Nedskjæringene som begynte i fjor har hittil bare gått ut over pleiepersonellet. Det kan ikke være slik at det er vi som skal ta hele kuttet, sier Bjaaland.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse