fbpx Nytt prosjekt gir trippel bydelspraksis for sykepleierstudenter: – Vi gleder oss Hopp til hovedinnhold

Nytt prosjekt gir trippel bydelspraksis for sykepleierstudenter: – Helt unikt

Tredjeårsstudentene Fredrikke, Mathilde og Sevde skal ha all praksis i en og samme bydel i Oslo. – Vi gleder oss, sier de.

17 sykepleierstudenter ble denne uka invitert til Søndre Nordstrand i Oslo for å kickstarte trippelpraksis-prosjektet.

– Foreløpig vet vi ikke så mye, men det virker spennende, kommenterte Mathilde Lundberg Johnsen, Fredrikke Sørlie og Sevde Tanatar før arrangementet startet i lokalene til Oslomet Holmlia mandag morgen.

– Dette er et helt unikt prosjekt, sier Mette Tollefsrud, prosjektleder ved Oslomet Holmlia, da hun ønsket studentene velkommen. 

– Det er aller første gang sykepleierstudentene ved Oslomet får mulighet til å ha alle tre praksisperioder på tredjeåret i samme bydel. Vi gleder oss veldig til å følge dere sykepleierstudenter tett gjennom dette året. Og så håper vi samtidig at dere finner noe å skrive bacheloroppgaven om her.

Fakta
Fakta om praksissamarbeidet
  • En gruppe sykepleierstudenter gjennomfører studieåret 2024/2025 alle sine tre praksisperioder i bydel Søndre Nordstrand.
     
  • Prosjektet er et samarbeid mellom bydelen og Oslomet.
     
  • Praksisstudentene har lokaler ved Oslomet Holmlia i perioden.
     
  • Et mål er at studentene skriver bacheloroppgaver om relevante temaer knyttet til praksiserfaringene i bydelen. 

Ut på tur

Etter en innledning med hilsninger fra en rekke ledere fra både Oslomet og bydelen tok bydelsdirektør Odd Rune Andersen styringen. Bydelsdirektøren, som for øvrig også er sykepleier, tok studentene med ut i en ventende buss.

Om bord var også Linda Tahir, som er enhetsleder i hjemmetjenesten i avdeling for helse og mestring i bydel Søndre Nordstrand:

– Det er en fin måte for studentene å bli litt kjent i området før de starter i praksis. 

– Hva er tanken bak å legge alle praksisperiodene på sisteåret til samme bydel?

– Vi håper det vil gi en helhetlig praksiserfaring der studentene blir mer kjent med hele pasientforløpet. De vil være med dem som fatter vedtak for pasientene. Da vil de se når pasienten kommer inn. De vil være med på lavterskeltiltak der det jobbes forebyggende for å forhindre tjenester, og de vil også være ute i hjemmetjenesten og møte dem som mottar helsehjelp der, sier hun.

Bydelens tilbud Rask psykisk helsehjelp vil studentene også få et innblikk i. Det samme med dem som bor i bolig for å få oppfølging for psykisk helse der.

– De vil se bredden i løpet av praksisperiodene. Kanskje vil de møte en og samme pasient flere steder, sier Tahir.

Med bydelsdirektøren som guide ble studentene kjørt fra ende til annen i Oslos sørligste bydel, som har 39 000 innbyggere. 

– Rundt 60 prosent i bydelen har en eller annen mangfoldsbakgrunn. Mange har både foreldre og også besteforeldre som er født i Norge. Men de lever fortsatt i en krysskulturell hverdag, som gjør at de dras litt imellom ulike kulturer. Det er et utfordringsbilde mange av de unge forteller om, sier Odd Rune Andersen.

– Her på Bjørndal har vi akkurat startet opp en treningsgruppe for kvinner, opplyste han mens bussen svinget seg oppover Slimeveien mot toppen av delbydelen Bjørndal.

– Migrasjonshelse blir viktigere framover

Ragnhild Storstein Spilker er lærer ved sykepleierutdanningen ved Oslomet. Hun er emneleder for praksisemnet i psykisk helse og rus. Sammen med de andre emnelederne vil hun følge studentene i praksisperioden. 

– Søndre Nordstrand er, som andre bydeler i Oslo også, en veldig flerkulturell bydel, sier Storstein Spilker. 

Hun er også leder for Norsk Sykepleierforbunds faggruppe for migrasjonshelse og flerkulturell sykepleie.

– Jeg håper studentene får innsikt i og kompetanse på flerkulturell sykepleie og migrasjonshelse. Det er fagområder som er viktige allerede i dag, og som blir viktigere og viktigere fremover med en mer mangfoldig befolkning, sier Ragnhild Storstein Spilker.

– Det gjelder ikke bare i noen bydeler, men i hele Oslo og hele landet.

Kaklehøner som medisin

På et av stoppestedene måtte kommunedirektøren imidlertid heve stemmen:

– Her på Søndre Aas gård har vi ansatte som blant annet jobber med barn med psykiske utfordringer – eller demente kan komme på besøk, formidlet han mens han forsøkte å overdøve hønene som spankulerte kaklende gjennom flokken av sykepleierstudenter og sykepleielærere.

For en av studentene var akkurat den delen av omvisningen en innertier:

– Å, dette var veldig koselig. Jeg hadde aldri forventet å komme til en sånn gård her i Oslo. Veldig positivt overrasket, sier Mathilde Lundberg Johnsen. 

Spent på hvordan det blir

– Hva tenker dere studenter etter kick off-en?

– Jeg visste litt om bydelen fra før, men fikk også sett nye ting. Jeg fikk også se der jeg skal ha praksis. Det blir veldig fint, sier Sevde Tanatar.

Studentene er spente på hvordan det blir med den tette oppfølgingen underveis:

– Jeg er spent på om det blir annerledes å ha praksis gjennom dette prosjektet, eller om det blir omtrent det samme bare med noen flere spørsmål om hvordan det går, sier Lundberg Johnsen.

NSF Student lover å følge med

Henriette Karlsen Brenna er nestleder i NSF Student. Hun sier det har mye å si for rekrutteringen hvordan studentene har det i praksis.

– Vi i NSF Student heier på dette prosjektet. Og så kommer vi til å følge nøye med på hvordan det går.

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Tone

Spes.sykepleier
5 months 1 week siden

Dette har Oslo hatt tidligere gjennom Grorudprosjektet, 1999-2003. Men da het skolen Høgskolen i Oslo.. så første gang for OsloMet ja, men viktig å ikke glemme Grorudprosjektet. Vi fikk kvalitetsutdannings pris av departementet for prosjektet.

Mette

Prosjektleder OsloMet
5 months 1 week siden

Hei Tone, så spennende om vi fikk høre og lære mer om Grorudprosjektet og hvilke erfaringer dere hadde. Ta gjerne kontakt, jeg jobber på OsloMet-Holmlia.

Tone

Spes.spl
5 months 1 week siden

Hei,
Jeg var bare student der, men Kari Toverud Jensen og Inger Tåsen var lærerne og hjernen bak prosjektet. Jensen er fremdeles ved OsloMet?

Torunn Wibe

Spesialkonsulent, Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester i Oslo
5 months 1 week siden

Spennende! Ser fram til å høre mer fra dette prosjektet.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse