Sommerverter redder ferieavviklingen: – Helt fantastisk
På Kulatoppen omsorgssenter får de fagansatte avlastning av sommerverter denne sommeren. – Jeg tror det gjør sommeren deres bedre, sier avdelingsleder.
– Vi har sett at det er veldig mange praktiske oppgaver som helsefagarbeidere og til dels sykepleiere og pleiemedarbeidere gjør, som tar mye tid fra pasientene.
Dette sier Lise Brunsvik, avdelingsleder ved Kulatoppen omsorgssenter, i Kinn i Vestland fylke.
Denne sommeren har Kulatoppen derfor ansatt sommerverter på noen avdelinger, for å avlaste fagarbeiderne.
Inspirert
De fire sommervertene er alle ungdommer som hadde søkt seg til sommervikarstillinger, men som ledelsen mente var unge til å jobbe med pleie.
– Da tenkte vi at de kanskje kunne være aktuelle som sommerverter, at det kunne frigjøre tid for fagarbeidere og sykepleiere til å ha mer pasientrettet kontakt – kartlegginger, tiltaksplaner, sosialisering og miljøarbeid og liknende, sier Brunsvik.
Ideen fikk de blant annet gjennom TØRN-prosjektet og Sykepleiens temanummer om oppgavedeling.
– Vi leste blant annet i Sykepleien at en sykehusavdeling hadde startet med avdelingsverter og tenkte at det kunne være idé, forteller Brunsvik.
Slitsomt på sommeren
– Hvilke erfaringer har dere gjort dere så langt?
– Jeg har snakket med personell ute på avdelingene og de synes det har vært helt fantastisk. Det å slippe å tenke på frokost om morgenen, å gi brukerne mer tid og å slippe en god del av disse praktiske oppgavene, sier Reidunn Øksdal, som også er avdelingsleder ved Kulatoppen.
– Jeg tror det gjør sommeren deres bedre, legger hun til.
Øksdal forteller at det ofte blir litt ekstra belastning på de som jobber i ferien. Ifølge henne er det alltid utfordringer med å få nok fagkompetanse i ferieavviklingen.
– Vi har veldig flinke ferievikarer, men vi kan ikke forvente at de skal være like rutinerte, sier hun.
Prøving og feiling
– Har det vært noen utfordringer?
– Det er første gangen vi gjør dette, så det er jo litt prøving og feiling. Vi må finne ut hvor mye som er passelig med oppgaver for en 16-åring og hvilke forventninger vi kan ha. Det har vært litt utfordrende for oss som ledere å finne ut hvor mye vi kan plassere på den arbeidslista, sier Lise Brunsvik.
– Er dette noe dere kommer til å fortsette med?
– Det gjenstår å se på evalueringen. Men det ser positivt ut. På den økonomiske biten så tror vi kanskje at vi får igjen fordi vi muligens kan se at vi har mindre egenmeldinger og sykmeldinger. Vi har hatt veldig lite korttidsfravær i sommer, sier Reidunn Øksdal.
– Vi håper at de ansatte ikke er så slitne etter denne sommeren, at de unngår å bli sykmeldte til høsten, legger hun til.
Tidlig krøkes
Øksdal påpeker at ordningen med sommervikarer er en fin måte å introdusere helsefaget til unge på. Brunsvik er enig:
– Ja, vi ønsker å få dem tidlig inn, sånn at de kanskje har lyst til å jobbe her senere, sier hun.
– Vi er jo helt avhengige av skoleelever til helgearbeid, legger Øksdal til.
For Martine Garnes er sommerjobben midt i blinken. Hun skal begynne på videregående til høsten, på helse- og oppvekstlinjen.
– Jeg vil jo bli sykepleier. Her får jeg se hva det går ut på og hvordan det er, sier hun.
0 Kommentarer