fbpx Økning i salmonellasmitte i Norge – går mot høyeste nivå på fem år Hopp til hovedinnhold

Økning i salmonellasmitte i Norge – går mot høyeste nivå på fem år

Bildet viser salmonellabakterier

Antallet smittetilfeller av salmonella for 2024 ser ut til å bli høyeste i Norge siden 2019, skriver NRK. 33 personer er smittet av samme salmonellatype.

Hittil i år har Folkehelseinstituttet (FHI) registrert 209 tilfeller av salmonella i Norge. Antallet smittetilfeller for 2024 ser ut til å bli det høyeste på fem år, ifølge NRK.

Med denne utviklingen er smittetallene i ferd med å passere nivåene for hele fjoråret. I 2023 var det 346 tilfeller av salmonellasmitte som kom fra Norge eller hadde ukjent opphav.

Lege Hilde Marie Lund i FHI sier til NRK at økningen er som forventet. Pandemien og færre reisende reduserte antallet smittetilfeller de siste årene.

Salmonellasmitte kan gi sykdom med symptomer som diaré, hodepine, magesmerter, kvalme og eventuelt feber.

Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjærfekjøtt. Men bakteriene kan også komme fra egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder.

FHI undersøker et salmonellautbrudd der 33 personer har fått påvist smittemed salmonellatypen typhimurium. Det er én av 2500 salmonellatyper.

Årsaken til smitteutbruddet er foreløpig ukjent.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse