fbpx Økning i salmonellasmitte i Norge Hopp til hovedinnhold

Økning i salmonellasmitte i Norge

Bildet er et skilt hvor det står FHI.

Hittil i år har 33 personer fått påvist salmonellasmitte. Særlig siden april har det vært en økning, ifølge FHI.


 

De smittede er bosatt over hele landet og fordelt i alle aldersgrupper. Det er mistanke om innenlandssmitte, men årsaken er foreløpig ukjent, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

– Særlig siden april måned har vi sett en økning av tilfeller med Salmonella typhimurium som er smittet i Norge, sammenliknet med de siste tre årene, sier lege Hilde Marie Lund.

FHI, Mattilsynet og Veterinærinstituttet driver nå forsterket overvåking av alle påviste tilfeller i Norge.

Salmonella-utbrudd forekommer sjelden i Norge.

Oftest er smittekildene kjøttprodukter, særlig svin- og fjærfekjøtt. Men bakteriene kan også komme fra egg, eggprodukter, melkeprodukter som er upasteuriserte eller melkepulver, skalldyr, forurensede grønnsaker og krydder.

– Mattilsynet innhenter informasjon fra flere av de syke personene om hva de har spist, og hva de har vært i kontakt med. Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matemballasje, sier seniorrådgiver Anne Mæland i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.

S. typhimurium har etablert seg i norsk viltlevende fauna, særlig blant småfugl og pinnsvin.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse