fbpx Mimi (92) protesterer mot trefelling ved sykehus: – De må bære meg vekk Hopp til hovedinnhold

Mimi (92) protesterer mot trefelling ved sykehus: – De må bære meg vekk

Mimi Bing Øverlie

Den pensjonerte sykepleieren Mimi Bing Øverlie (92) gjør hva hun kan for å stanse veibygging gjennom et skogholt ved Gaustad sykehus. 

Planene om en ny veitrasé rett ved gamle Gaustad sykehus i forbindelse med bygging av det nye Rikshospitalet har satt mange sinn i kok, deriblant Mimi Bing Øverlies.

– Jeg er veldig opptatt av miljøet og mener vi må verne om det som er viktig, sier hun til Sykepleien.

Den pensjonerte sykepleieren deltar i aksjonen Redd Gaustadskogen som 7. juni satte opp leir og siden har protestert utenfor Gaustad sykehus. De ønsker å bevare en rekke eldre trær og skjerme dyreliv og annen natur i området.

– Det er så nydelig her oppe, og det er snakk om mange gamle trær, sier Øverlie, som jobbet 47 år ved Ullevål sykehus før hun ble pensjonist.

Hun har jobbet mest som leder, og var i mange år klinikkoversykepleier på kirurgisk klinikk.

Øverlie forteller at hun har deltatt på mange protestaksjoner tidligere og ikke minst vært mye foran Stortinget i forbindelse med aksjonen Redd Ullevål.

Nå er det miljøverneren i henne som engasjerer seg:

– Jeg skjønner ikke hvorfor de må legge veien akkurat her. Skogen har betydning for alle. Naturen har betydning for alle.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver for Helse Sør-Østs prosjektorganisasjon for Nye Rikshospitalet, Bjørn Hødal, vil planene gjennomføres straks igangsettelsestillatelsen er på plass. 

En slik tillatelse ble gitt av Plan- og bygningsetaten torsdag ettermiddag, 27. juni.

Planene for den nye trasseen

Blant aksjonistene er deltakere fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, foreningen Treets venner og Skogsopprøret. 

Flere telt er satt opp i området. En gravemaskin står foreløpig uvirksom og tom da Sykepleien torsdag oppsøkte Mimi Bing Øverlie.

Mimi Bing Øverlie

Klar til å bli båret bort

Foran en stor gressklipper, som Mimi Bing Øverlie kaller en drapsmaskin, er det satt opp et rødt telt som en rev skal ha vært borte å snust på nattetid. 

Her står også to hvite klappstoler. På en av disse har Øverlie tenkt å sette seg dersom noen forsøker seg.

– De må bære meg vekk, sier hun.

– Og får jeg en bot, så tar jeg den.

Den engasjerte naturverneren bor selv like i nærheten.

– Jeg går mye mellom området som har nydelig trær og fuglekvitter. Her er det både rev og mange ekorn. Rådyr var det mer av før, men jeg tror de har rømt lenger opp i marka. Det er uansett en lise å sitte her og se utover. 

Fakta
Svar fra Helse Sør-Øst

Dette svarer kommunikasjonsrådgiver for Helse Sør-Østs prosjektorganisasjon for Nye Rikshospitalet, Bjørn Hødal, når Sykepleien ber om en kommentar til aksjonen:

– Det er aldri noe hyggelig at noen demonstrerer mot arbeidet vi skal utføre. Vi er enige i at Lindekollen og de gamle trærne er flotte og selvfølgelig noe vi vil bevare mest mulig av. I arbeidet som ledet frem til den godkjente statlige reguleringsplanen for Gaustad sykehusområdet, var hensynet til natur et viktig premiss, men det var samtidig flere andre viktige hensyn å ta. Vi mener at prosjektet balanserer de ulike interessene godt. Aksjonen har hindret oss i å utføre lovlig arbeid, slik at vi ikke hadde annen utvei enn å ringe politiet. Det mener vi burde være unødvendig.

Hødal skriver videre at aksjonen ikke påvirker planene, men at de ennå ikke har kunne begynne i påvente av den siste igangsettelsestillatelsen fra Oslo kommune. Torsdag ettermiddag, 27. juni, kan derimot Plan- og bygningsetaten opplyse til Sykepleien at slik tillatelse fra Plan- og bygningsetaten nå er gitt. 

– Aksjonen har de siste ukene hindret oss i å rigge oss til samt gjennomføre de «ikke søknadspliktige» forberedelsene på anleggsområdet, skriver Hødal.

– Det er synd for det gjør oppstarten mer hektisk. Vi har mistet to uker vi kunne brukt til å sikre området, etablere godt samarbeid med entreprenøren, gjort enkle tiltak mot spredning av fremmedarter, som å slå plenen før plantene frør seg, samt skilte og informere godt.

– Mener Sykehusbygg at det er tatt tilstrekkelig hensyn til bevaring av natur, i henhold til naturmangfoldlovens krav?

– Anleggsstart sammenfaller med siste delen av hekkeperioden for fugler. Det gjør at vi må være spesielt aktsomme for at det ikke er hekkende fugler i trærne vi er nødt til å felle. Vi skal ikke felle trær med reir i, og har med en arborist på laget for å kartlegge hvert enkelt tre som skal felles. Med dette følger vi alle lovkrav, og vi tar også det ekstra ansvaret man kan forvente av profesjonelle, offentlige utbyggere.

– Vil planene gjennomføres eller vurderes nå alternative løsninger?

– Planene er i tråd med godkjent reguleringsplan og innarbeidet i vedtatt forprosjekt. Rammetillatelse foreligger og prosjektet gjennomføres straks igangsettelsestillatelsen er på plass.

Mimi Bing Øverlie

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse