fbpx Langvakter: Lengre friperioder og sjeldnere helgearbeid Hopp til hovedinnhold

Langvakter: Lengre friperioder og sjeldnere helgearbeid

Bildet viser  Fra venstre: Cilie Jonassen (assisterende seksjonsleder), Lill-Heidi Pedersen (sykepleier og tillitsvalgt), Ola Østlie (sykepleier) og Ing-Hege Nilsen (seksjonsleder).

Innføringen av langvakter ved observasjonsposten ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) har vist seg å være en suksess.

Langvakter er populært flere steder, men det må være frivillig, mener NSFs nestleder i Troms og Finnmark.

– Jeg syns denne historien viser at det skjer mye positivt, og det med nye turnusordninger er noe vi ser kommer mer og mer. Men langvakter passer ikke for alle, så her er det særdeles viktig at det er en frivillig ordning. Og så er det viktig at ansatte får mulighet til å ta pause, sier nestleder i NSF Troms og Finnmark, Mari-Ann Benonisen.

Populær turnus

Observasjonsposten ved UNN Tromsø har ifølge Pingvinavisa slitt med både rekruttering og stabilisering. En ny turnusordning med langvakter for dem som ønsker det, endret alt. Nå står sykepleierne i kø for å jobbe der.

– Der det tidligere var mellom fem og ti søkere på utlyste stillinger, var det ved sist utlysning over 25 søkere, skriver Pingvinavisa.

Fordelen mange sykepleiere ser ved å jobbe langvakter på tolv timer, er at det utløser lengre friperioder. Innføringen har i tillegg ført til sjeldnere helgevakter. De ansatte har gått fra å jobbe hver tredje helg, til hver fjerde.

Sykepleier Lill-Heidi Pedersen har jobbet ved observasjonsposten siden 2020 og er tillitsvalgt. 

– Den nye ordninga eliminerer en hel del stress i hverdagen. Etter endt dagvakt kan man nå komme hjem og ha litt igjen av kvelden. På jobb er det også lettere å fordele oppgavene over lengre tid. Vi får mer tid til pasientene og mer tid til å skrive rapporter. Alt i alt er det vinn-vinn, sier Lill-Heidi Pedersen til Pingvinavisa.

Langvakter passer ikke alle

De ansatte som jobber langvakter, får én times pause i tillegg til ordinær lunsjpause. 

Innføringen av langvakter er noe som er forankret i ønsker fra de ansatte. Ordningen startet som et prosjekt med fire sykepleiere. Etter tre måneder ble ordningen utvidet til å gjelde åtte sykepleiere. Nå sier ledelsen at det er enda flere som ønsker en slik turnus.

Seksjonsledelsen er imidlertid klar på at langturnus ikke passer for alle, og det er heller ikke alle som ønsker en slik ordning.

6 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Britt Helene Skau-Nilsen

Geriatrisk sykepleier
2 weeks 1 day siden

Fint å høre at langvakter er positivt. Skal selv gå inn i en slik turnus om 14 dager, men helt frivillig med enda tøffere vaktbelastning, 14.timers vakter hver tredje helg. Jobber som spesialsykepleier på et kommunalt sykehjem for personer med demens i Vestfold. For meg betyr det at jeg får mye mer ansvar da jeg i en større andel av stillingen min vil være fungerende institusjonsleder, slik man er som ansvarlig sykepleier på topp i helger. Får en liten bonus i tillegg til det økte helgetillegg. Veldig positivt at NSF er med på å legge tilrette for mer fleksible turnusordninger. Skulle bare ønske at ubekvem arbeidstid ble premiert med høyere tillegg fra sentralt hold.

Oddrun

Sykepleier
2 weeks 1 day siden

Veldig flott med langvakter for dei som ønsker det og har helse til å gå så lange vakter. Men det er fleire aspekter av det. Ved fleire langvakter på samme dag blir det stor belastning på dei som ikkje går. Langvaktene starter seinare på tidlegvakt og går heim før på seinvakta. Dei som då står igjen på morgon og kveld har det oftast ganske travelt. Det er vi som ikkje går langvakter som gjerne må tilpasse oss og flytte vakter i turnusen for å få det til å gå opp slik at dei som ønsker langvakter får det til. Mange pasientar må legges tidleg fordi mykje må gjerast før langvakten går heim.
Eg er veldig positiv for å tilrettelegge med langvakter. Men ein må og tilrettelegge for dei som ikkje går og ikkje minst tenke på pasientane.

Torill

Sykepleier
2 weeks siden

Helt enig. Hos oss skal det også prøves ut langvakter, men vi som ikke ønsker det blir lite tatt hensyn til. Vår turnus blir tilpasset de andres, ikke motsatt. I tillegg vil det som du og forklarer sannsynligvis medføre at pasienter må legges tidligere blant annet. Det er nok positive sider med langvakter, men jeg synes de negative sidene sjelden blir belyst. Hva skjer mens de med langvakter tar sin timespause? Får pasientene like god oppfølging da, og hvem må da springe fortere for at dette skal fungere? Det er vel vi andre...

Som svar på av Anonym (ikke bekreftet)

L

Vernepleier
2 weeks 1 day siden

Anbefales ikke for min del. Har jobbet 7 dager x 12,5 timer i en periode på 2 1/2 år. Førte til utbrenthet og lang tid på å komme meg meg igjen. Ja, du får lengre friperioder, men også en følelse av å miste mye fritid. Vanskelig turnus å bytte vakter i. Med bakvaktssystemet så får man i tillegg annenhver måned med totalt 21 langvakter på en månedsperiode. Annenhver måned med tre uker fri. Absolutt ikke en bærekraftig turnus for helsen over tid!

Randi Holmar-Ellefsen

Fagutvikler
2 weeks 1 day siden

Kortvarig effekt er gjerne gleden av mindre oppmøte på jobb, og at ledelse trenger mindre antall ansatte for å få turnusen til å gå opp. Jeg undrer på om det finnes forskning på konsekvensene, både kortvarig (som kommentarfeltet viser) og langvarig? Hva skjer med arbeidsmiljøet, utfordringer med tilrettelegging for fagdager/-annen kompetanseheving?

Halvor

Sykepleier
1 week 6 days siden

Hos oss begynte mange med langvakter i 2022. 50% av de som gikk langvakter ble langtidssykmeldte. Dette skjedde innen 2 år etter langvakter ble innført.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse