fbpx Halvparten av røykerne sluttet etter å ha snakket med spesialsykepleieren Hopp til hovedinnhold

Halvparten av røykerne sluttet etter å ha snakket med spesialsykepleieren

På Drammen sykehus har spesialsykepleiere fått pasienter til å stumpe røyken etter samtalekurs.

Forskere ved Drammen sykehus har undersøkt hvordan helsepersonell på sykehus kan hjelpe pasienter med hjerte- og karsykdommer til å slutte å røyke.

Pasienter som røykte daglig før sykehusinnleggelse, ble invitert til å delta i en studie hvor halvparten av deltakerne ble tilfeldig valgt ut til å få en «motiverende samtale» med sykepleier.

Spesialsykepleier Karin Pleym forteller på hjemmesidene til Vestre Viken at nær halvparten av dem som hadde hatt en samtale med sykepleier før røykesluttkurset, faktisk greide å slutte å røyke. I kontrollgruppen sluttet hver fjerde å røyke.

58 deltok

Dette er et forskningsprosjekt ved Medisinsk avdeling på Drammen sykehus. Resultatene er blitt publisert i «European Heart Journal Open».

Pleym er en av sju medforfattere og eneste sykepleier. Intervjuene ble utført av spesialsykepleier i kardiologi, Sigrid Masters.

Totalt 55 pasienter deltok i undersøkelsen. Gjennomsnittsalderen var 65 år. En tredel er kvinner. Undersøkelsen ble gjennomført i 2021.

– Hele 48 prosent av pasientene som hadde en samtale med sykepleier, deltok på røykesluttkurs, men bare 7 prosent av dem som kun fikk råd og skriftlig informasjon, deltok, skriver Karin Pleym på hjemmesidene til Vestre Viken.

Røykerne ble kontaktet

Deltakerne i studien ble kontaktet av frisklivssentralen i kommunen og aktivt invitert til å delta på røykesluttkurs etter at de var utskrevet fra sykehuset. 

Deltakerne i kontrollgruppen fikk vanlig oppfølging på sykehuset med råd om røykeslutt, skriftlig informasjon om kurstilbudet i frisklivsentralen samt tydelig beskjed om hvordan de kunne melde seg på røykesluttkurs.

– Vi i NORCOR forskningsgruppe synes dette er lovende resultater og ser frem til å utforske samtaler før røykesluttkurs i en større studie hvor flere sykehus og frisklivsentraler er involvert, forteller Pleym.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse