fbpx WHO-møte i Kina: – Vi skal lage en plan for å skalere opp global innsats for å bedre psykisk helse Hopp til hovedinnhold

WHO-møte i Kina: – Vi skal lage en plan for å skalere opp global innsats for å bedre psykisk helse

Bildet viser Espen Gade Rolland som diskuterer i et møte

Espen Gade Rolland er hele verdens sykepleierstemme i ukas WHO-møte i Shanghai. Oppdrag: Hvordan styrke psykisk helse og rusarbeid globalt.

Espen Gade Rolland er spesialsykepleier og leder av NSFs faggruppe for psykisk helse og rus. I skrivende stund torsdag formiddag befinner han seg imidlertid på andre siden av jordkloden, nærmere bestemt i Shanghai i Kina.

– Hva gjør du der?

– Jeg er med på en to dagers «technical workshop». Regien er det WHO sammen med Shanghai Mental Health Center som har, sier Rolland.

Global god psykisk helse

– Hva jobber dere med?

– Vi skal lage en plan for å skalere opp global innsats for å bedre psykisk helse. Vi skal utvikle kompetanse og programmer for sykepleiere og leger, spesielt i lav- og middels inntekstsland, sier han.

Men Rolland er ikke alene. Det er deltakere fra hele verden: Kina, Sør-Afrika, Canada, Sveits, Malaysia, Syria, Zambia, Thailand, Indonesia, Mexico, Zimbabwe, Peru og India for å nevne noen.

– Dette er del 2 av et møte jeg deltok på i desember i 2022. Vi har fått et «draft» eller utkast på godt norsk, som utgangspunkt. Nå jobber vi videre med utkastet og diskuterer innspill. Det er intense, aktive dager, sier Rolland.

Bildet viser alle som deltar på møtet i Kina

Rolland representerer sykepleiere fra hele verden

Det som er litt stas, er at Espen Gade Rolland er plukket ut av International Council og Nurses (ICN) til å representere dem i dette arbeidet.

– Jeg er den eneste sykepleieren fra ICN, og en av to sykepleiere totalt som er med på dette viktige arbeidet, sier han. 

På vegne av ICN holdt Rolland «opening remarks».

– Jeg poengterte blant annet viktigheten av sykepleieperspektivet i utviklingen av slike guidelines som kan brukes for sykepleierutdanning. Det er også viktig at de må sees i relasjon til ICN Guidelines om Mental Health Nursing som ICN lanserte sist uke, og jeg er en av forfatterne av, sier han stolt.

Guiden skal snart ut på høring

Resultatet av arbeidet han nå gjør i Kina, skal bli en guide for sykepleiere og leger i grunnutdanning får å øke kompetansen innen psykisk helse, rus og avhengighet.

– Primært da i lav- og middels inntektsland. Utkastet skal revideres av WHO etter dette møtet. Så skal guiden sendes på en bred høring før det kan komme til en «implementeringsfase», forteller han.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse