fbpx Køene i spesialisthelsetjenesten øker Hopp til hovedinnhold

Køene i spesialisthelsetjenesten øker

Bildet viser en pasient sammen med pårørende og helsepersonell.

Ventetiden i spesialisthelsetjenesten økte med seks dager fra 2022 til 2023. Høyre sier regjeringen bør benytte seg av ledig kapasitet hos private aktører.

I 2023 ventet en pasient i gjennomsnitt 73 dager på å få hjelp i spesialisthelsetjenesten. Det var seks dager mer enn året før, viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Helsepolitisk talsperson i Høyre, Tone W. Trøen, mener regjeringen selv bidrar til at ventetidene blir lengre, og at vi er i ferd med å få en helsetjeneste i Norge der bare de med mest penger får tilgang til rask hjelp og ledig kapasitet hos private.

– Tiden pasienter må vente, har ikke vært i nærheten av så lang siden Arbeiderpartiet sist styrte og Jonas Gahr Støre var helseminister, sier Trøen, som kaller situasjonen er uholdbar.

Hun mener regjeringen bør bruke ledig kapasitet hos private aktører.

– Private har ledig kapasitet, men regjeringens svartelisting av private gjør at samarbeidet med det offentlige blir vanskelig. Vi er på vei mot en todelt helsetjeneste der de med penger kan skaffe seg rask hjelp og andre må vente stadig lenger.

Fra 2021 til 2023 økte den gjennomsnittlige ventetiden for alle sektorer med nesten 20 prosent. Økningen var størst i somatikken med 20 prosent, mens ventetiden i psykisk helsevern for voksne økte med 17 prosent.

I barne- og ungdomspsykiatrien gikk ventetiden opp med 11 prosent.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse