Havarikommisjonen har klare anbefalinger til ambulansetjenestene i hele landet
En ambulanse fikk sleng og kjørte av veien ved Holmestrand. Nå har ulykken blitt gransket av Statens havarikommisjon, som kommer med råd til ambulansetjenestene landet rundt.
Havarikommisjonens undersøkelse har vist at ambulansen kjørte i for høy hastighet, spesielt sett opp mot de gjeldende føreforholdene, og at dette bidro til at ambulansen mistet veigrepet, skriver Statens havarikommisjon i sin rapport.
Vinterdekkene på bakhjulet hadde ikke oppfylte krav til mønsterdybde, noe Arbeidstilsynet påpekte i en sak Sykepleien skrev tidligere i år:
På grunnlag av føreforholdene, kjøretøyets fart inn i kurven og analyse av en video som viser hendelsesforløpet i ulykken, mener Statens Havarikommisjon at ambulansen fikk vannplaning, og at føreren mistet kontrollen over kjøretøyet.
Ambulanseføreren ble alvorlig skadet ulykken. God sikring av personer og utstyr i pasientrommet var avgjørende for at skadeomfanget ikke ble mer omfattende.
Styrk opplæring og oppfølging
Kommisjonen mener det er behov for å styrke både opplæringen og oppfølgingen av utrykningskjøring med ambulanse for å øke trafikksikkerheten.
Havarikommisjonen kommer også til at de regionale helseforetakene (Helse Sør-Øst, Helse Midt-Norge, Helse Vest og Helse Nord) bør utarbeide rutiner, retningslinjer og praksis innen følgende områder:
- opplæring av utrykningsførere på ulike vei- og føreforhold med aktuelt kjøretøy
- sikre uerfarne ambulanseførere støtte og oppfølgning under ulike vei- og føreforhold
- påse at ambulansetjenestene har rutiner for å ivareta og kontrollere dekk
- etablere en standard for sikkerhetsledelse og oppfølgning av trafikksikkerheten ved utrykningskjøretøy
Kartlegge alle motorveier uten midtrekkverk
I tillegg råder kommisjonen Statens vegvesen til å kartlegge motorveier uten midtrekkverk og utarbeide en risikobasert rangering av disse som grunnlag for å prioritere tiltak.
– Det er behov for å styrke både de organisatoriske og systemiske rammene rundt utrykningskjøring med ambulanse for å øke sikkerheten, skriver Statens havarikommisjon i sin rapport.
Helse Sør-Øst svarer
Helse Sør-Øst har følgende kommentar fra spesialrådgiver Jostein Svendsen:
– Dette er gode anbefalinger, som vi gjerne slutter oss til. Dette vil Helse Sør-Øst følge opp både i dialogen med sykehusene i vår region og nasjonalt. Vi setter pris på at Statens havarikommisjon har så konkrete råd, sier han.
Helseforetakene har 60 dagers svarfrist
Helseforetakene har 60 dager på å svare på sikkerhetsanbefalingene fra Havarikommisjonen, ifølge Vegtilsynet.
– Det er ikke ofte at helseforetakene skal svare oss i Vegtilsynet. Vi er opptatt av å få til en god dialog med dem, slik at vi får iverksatt gode tiltak, sier Vegard Hasen, direktør i Vegtilsynet.
0 Kommentarer