fbpx Nå kan sykepleiere i ambulansetjenesten også få autorisasjon som paramedisiner Hopp til hovedinnhold

Nå kan sykepleiere i ambulansetjenesten også få autorisasjon som paramedisiner

Del av ambulanse fotografert bakfra

– Fagfolk som har fordypet seg og tatt den videreutdanningen som var tilgjengelig før bachelor i paramedisin ble opprettet, og som i tillegg har opparbeidet seg solid yrkeserfaring, bør få mulighet til å bli autoriserte paramedisinere, sier helse- og omsorgsministeren.

Et forslag om en overgangsordning med særlige vilkår for rett til autorisasjon som paramedisiner for autoriserte ambulansearbeidere og sykepleiere er sendt på høring av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

– Vi har lyttet til fagfolka i tjenesten og vil ha overgangsordning som sikrer at fagfolk med spesialisert utdanning og lang yrkeserfaring kan få autorisasjon som paramedisiner selv om de ikke har bachelorgrad i paramedisin, sier Kjerkol i en pressemelding.

Høringsfristen er satt til 7. mars.

– Bør få mulighet

Paramedisinere med bachelorgrad ble tatt inn i autorisasjonsordningen i 2022. 

Det førte til et skille mellom helsepersonellgruppen med bachelorgrad i paramedisin og andre helsepersonellgrupper med utdanning og yrkeserfaring innenfor akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus. Autorisasjonen ble kun gitt til de som hadde tatt den nye bachelorgraden.

Sykepleiere og andre grupper mener autorisasjonsordningen derfor er urimelig. 

– Vi mener at fagfolk som har fordypet seg og tatt den videreutdanningen som var tilgjengelig før bachelor i paramedisin ble opprettet, og som i tillegg har opparbeidet seg solid yrkeserfaring, bør få mulighet til å bli autoriserte paramedisinere, sier Kjerkol.

Vilkår for autorisasjon

Ambulansearbeiderne og sykepleierne som omfattes av overgangsordningen, må ha gjennomført annen formell utdanning i paramedisin i form av enten videreutdanning i paramedisin med 60 studiepoeng (nasjonal paramedic-etterutdanning – NPU) eller master i prehospitale tjenester med 120 studiepoeng (mastergrad i prehospital critical care). De må i tillegg ha lengre yrkeserfaring innenfor paramedisin.

– Vilkårene må ha vært oppfylt før autorisasjonsordningen for paramedisinere trådte i kraft 1. mai 2022. Søknad om autorisasjon etter overgangsordningen må sendes innen 1. juni 2025.

5 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Anders Kroken

Redningsmann
12 months siden

Med dette forslaget kan altså sykepleiere og ambulansearbeidere søke autorisasjon som paramedisiner. Dette kan se bra ut, men det bør absolutt stilles spørsmål om dette er en god og rettferdig løsning.
Skal man som sykepleier få denne autorisasjonen må man i tillegg til prehospital praksis på 5 år ha videreutdanning som Nasjonal Paramedic (60 stp) eller master i Prehospital Critical Care (120 stp).
Totalt med bachelor i sykepleie (180 stp) vil man da ha totalt 240 eller 300 studiepoeng.
En ambulansearbeider med Nasjonal Paramedic og tilsvarende praksis kan få samme autorisasjon 60 studiepoeng.
Her bør NSF komme med et høringssvar som tar utgangspunkt i at utdanning skal lønne seg.

N.N

Paramedic
11 months 3 weeks siden

Jeg skjønner ikke hvorfor man snakker om rettferdighet når det gjelder den nye autorisasjonen? Det er en grunn til at det akkurat er en egen autorisasjon som Paramedisiner. Hva skal en sykepleier med den? (Som allerede har høgskole). Husk at sykepleien er en grunnutdanning som ikke er spesialisert mot akuttmedisin. Det er mer riktig at sykepleiere med nasjonal Paramedic skal ha muligheten. Skal paramedisinerene som jobber innhospitalt få autorisasjon som sykepleier uten å ha tatt studiet? Husk at det er ambulansearbeiderne og Paramedic som har vært spydspissen i det Prehospitale miljøet i Norge. Det vet vel du også som er redningsmann? De har vært med i etableringen av studiet, er lærere på høgskolene/universitet, er veiledere for paramedisinstudentene, er på Legebil, Paramedic ressurser, innsatsledere. Regner med du ser forskjellen?

Ambulanse

Paramedic
11 months 3 weeks siden

Det blir feil å tenke rettferdighet når det gjelder en ny autorisasjon. Da må man tenke hva som er naturlig, samtidig respektere faget og ikke undergrave graden. Nasjonal Paramedic er en videreutdanning for dyktige ambulansearbeidere som har vært spydspissen for utvikling i det Prehospitale miljøet. De har blant annet vært med å utvikle det nye studiet, er lærere på høgskolene, veileder for studentene i Paramedisin, 02-Innsatsledere, bemanner legebiler og kjører enmannsbetjente akuttbiler. Det er da naturlig at de er med i en overgangsordning til ny autorisasjon. Se tilbake i historien når sykepleieryrket ikke var fagskole og utviklingen til det ble en bachelorgrad. Det var da naturlig at de som var i yrket den gang fikk autorisasjon og høgskolestatus. Min personlige mening er at det ikke er naturlig at en sykepleier med ambulansefagbrev skal være med i en overgangsordning, da de ikke har en akuttmedisinsk videreutdanning. (Se blant annet studieplanen for sykepleierstudiet). Ser ut til at regjeringen har samme synspunkt med tanke på forslaget til den nye forskriften. Flere kolleger deler dette synspunktet.

Paramedic

Ambarb

Paramedic
11 months 3 weeks siden

Har prøvd å svare på kommentaren til Anders Kroken. Men dere publiserer ikke?

Emz

Paramedisiner
6 months 2 weeks siden

Dersom sykepleiere kan få autorisasjon som paramedisinere, burde vell vi og få mulighet til å få autorisasjon som sykepleiere? Vertfall åpne mulighetene for å ta videreutdanninger slik som anestesi- og akuttsykepleie, som universitetene har valgt å «kreve autorisasjon som sykepleier»..
Synes vi som paramedisinere mister litt av mulighetene våre:(

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse