fbpx Snoket i over 100 pasientjournaler – dømt til betinget fengsel Hopp til hovedinnhold

Snoket i over 100 pasientjournaler – dømt til betinget fengsel

Fingre som taster på et tastatur

En kvinne i 20-årene er dømt til 36 dagers betinget fengsel etter å ha søkt i journalene til 108 pasienter mens hun jobbet ved Sykehuset Innlandet.

Ifølge dommen fra Østre Innlandet tingrett skal hun ha innrømmet noen av søkene, men hevdet at noen av dem var nødvendige i jobben, skriver NRK.

Ble tiltalt i fjor

Kvinnen var ansatt som helsearbeider i Sykehuset Innlandet da hun søkte etter opplysninger om 108 pasienter i pasientjournalene. I fjor sommer ble hun tiltalt for grovt brudd på tjenesteplikt og for brudd på helsepersonelloven. Strafferammen er henholdsvis to år og tre måneder. 

Da hun ble tiltalt, forklarte hun at noen av søkene var nødvendige i jobben. Andre søk mener hun var en del av opplæring og trening.

– For en tredje gruppe erkjenner hun at hun har vært inne og snoket på personer hun ikke skulle vært inne på, sier Politiadvokat Henning Klauseie i et tidligere intervju.

 

Søkene ble oppdaget da en av de fornærmede var inne i Helsenorge-appen og så på loggen over hvem som hadde åpnet journalen hennes. Hun reagerte da på tiltaltes navn i og med at hun var en tidligere venninne og neppe hadde noe tjenstlig behov for å lese journalen.

Fornærmede anmeldte deretter forholdet, og den videre etterforskingen viste at det var flere søk på andre personer som fremsto som uforklarlige.

Skuffet

Ifølge politiet skal hun blant annet ha søkt på familie og kjente. Na har dommen falt og kvinnen er dømt for grovt brudd på tjenesteplikten og for brudd på helsepersonelloven.

Aktor Henning Klauseie sier til NRK at de vurderer å anke dommen.

– Påtalemakten mener at sterke allmennpreventive årsaker tilsier ubetinget fengsel, sier Klauseie til kanalen.

Kvinnen må også betale en bot på 10 000 kroner og sakskostnader på 5000 kroner.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ukjent

Helsearbeider
1 måned 4 uker siden

For en latterlig dom. Når vedkommende slipper enkelt unna , som jeg vil kalle det, så sier det mer om rettspraksis enn noe annet. Håper politiet anker dette og at hun får en passende straff... saker med langt mindre alvorlighet ender i fengsel.. denne saken som er så omfattende slipper med en bot og betinget... forstå det den som kan.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse