fbpx Hjemmesykepleien: Nekter å møte enda en vinter uten garasjeanlegg Hopp til hovedinnhold
Hjemmesykepleien:

Nekter å møte enda en vinter uten garasjeanlegg

Bilde av nedsnødde biler

De to siste vintrene har hjemmesykepleien på His i Arendal måttet takle at stor snømengder har forsinket utkjøring og skadet bilene. Flere arbeidsdager har startet med over en times snømåking.

For to år siden ble garasjeanlegget deres revet. Det lå like utenfor hjemmesykepleiens kommunale bygning.

Det skjedde da en utbygger satte i gang arbeidet med å bygge boligkomplekset His Terrasse. Garasjeanlegget til hjemmesykepleien måtte vike for å gjøre plass til en ny vei til de 66 leilighetene.

– De lovet å sette opp en ny garasje, men det ble ikke avtalt når den skulle bygges, sier virksomhetsleder for hjemmesykepleien på Hisøy, Ann Helen Yttrelid.

– Nå har vi hatt to vintre uten garasje, og det skaper mye frustrasjon blant de ansatte, forteller hun.

Rivningen har medført at biler blir begravd under snøen og får stadig økende skader. Redningstjenesten har utallige ganger måttet trå til for å hjelpe dem.

Bruker sårbar tid til å måke

Som en erstatning fikk hjemmesykepleien en ny parkeringsplass til bilene på baksiden av bygget, uten tak. Nå som snøen ligger tykt på bakken, må de ansatte gå om lag 400 meter på glatta for å komme seg til bilene.

– Gåturen tar masse tid, men det tar enda mer tid å skrape is og fjerne snø fra bilene, sier Anitha Tvede, som er leder for bilparken og sykepleier ved His hjemmesykepleie.

Hjemmesykepleien har bakhjulsdrevne elbiler.

– De egner seg ikke på snø, så da må vi i tillegg måke helt ned til asfalten for å klare å få ut bilene. Flere ganger har vi vært seks ansatte som har brukt over en time på å måke, så det går ut over ressursene våre, og ikke minst pasientene, forteller Tvede.

Virksomhetslederen Ann Helen Yttrelid forteller at de på de verste vinterdagene har måttet ty til hjelp fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Arendal eiendom for å få måket frem bilene.

– Da vi hadde garasjeanlegget, måtte vi også måke noe, men det var andre mengder enn det vi har stått overfor i vinter, sier Ytrelid.

Bilde av hjemmesykepleier som får transporthjelp av Røde Kors

Fikk hjelp av frivillige

Det var særlig rundt nyttår, da sørlandsvinteren viste seg på sitt verste, at ledelsen så seg nødt til å be om hjelp fra frivillige organisasjoner. De har kjøretøyer som egner seg på vinterdager som avviker fra den normale sørlandsvinteren.

– Vi har blitt kjørt rundt av beltevognene og mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp. De stilte med snøscootere og firehjulinger og fikk oss frem til pasientene. Dette foregikk i en uke, og jeg må innrømme at jeg synes det er rart at kommunen må ha hjelp av frivillige organisasjoner for å kunne yte hjelp til pasienter i kommunen som trenger vår hjelp, sier sykepleier Camilla Neset Lysvoll.

Virksomhetslederen er klar på at hun ikke ønsker en vinter til uten tak over bilene.

Biler som får i stykker

Når bilene står ute og må måkes ut med kraftige redskaper, blir det mange skader.

– Flere av frontrutene har sprukket, og speilene på elbilene har blitt brukket da de slår seg inn automatisk. Tenk på hvor mye dette har kostet kommunen, sier Neset Lysvoll.

Ytrelid sier at de har måttet ha veihjelp til bilene i tillegg til hjelp til snømåking.

– Vi har brukt redningstjenestene hyppig i vinter, for bilene står fast og kommer seg ikke frem. Jeg håper det ikke går på vårt budsjett, men at kommunen får kompensasjon fra staten, som de har søkt om, fordi det kom et ekstraordinært snøfall i begynnelsen av året, sier hun.

Lover en løsning

Ved spørsmål fra Sykepleien til Arendal Eiendom, som er utbyggeren bak det nye boligkomplekset, svarer leder Petter Tobiassen: 

– Utbygger har laget en midlertidig løsning ved at de har etablert parkeringsplasser med lys og infrastruktur for ladning som de har behov for. I utgangspunktet skulle arbeidet med de nye carportene vært påbegynt i senhøstes i fjor, men på grunn av tidlig frost og snøvær måtte dette dessverre utsettes av utbygger.

Området hvor de nye garasjene skal plasseres, viser seg å komme inn på et område som krever en reguleringsendring.

– Prosessen med reguleringsendring pågår for fullt og forventes av utbygger og deres arkitekt å være på plass i nær fremtid, sier Tobiassen.

Han forteller at utbygger har stor forståelse for at dette er en ekstra belastning og frustrasjon for hjemmesykepleien som de helst skulle vært for uten. 

– I løpet av 2–3 uker vil arbeidene med garasjene være i gang, og dette har høy prioritet og hos utbygger og deres entreprenør, lover Tobiassen.

Hjemmesykepleiere som går langs veien

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse