fbpx Tester ut nytt digitalt verktøy for kreftpasienter Hopp til hovedinnhold

Tester ut nytt digitalt verktøy for kreftpasienter

Bilde av Terese Solvoll Skåre og Jo-Åsmund Lund

Kreftsykepleieren skal forske på det digitalt pasientsentrerte verktøyet kalt «Eir», som blant annet skal forbedre smertebehandlingen av kreftpasienter. 

– Fra februar skal de første pasientene intervjues med prototypen av «Eir», forteller Terese Solvoll Skåre.

Hun er kreftsykepleier, forsker og universitetslektor ved NTNU i Ålesund.

Ålesund sykehus er ett av fire sykehus i Norge som deltar i det europeiske forskningsprosjektet MyPath. «Eir» er en del av dette prosjektet. Skåre sier til Sykepleien at hun bare er en liten del av prosjektet. 

Prosjektet setter pasientenes egne opplevelser i fokus, og de får ta større del i avgjørelser rundt sin egen behandling, skriver Helse Møre og Romsdal på hjemmesiden.

Smerte forringer pasientenes livskvalitet betraktelig og er den kreftrelaterte plagen som pasientene frykter mest.
FHI-rapporten «Lindring av smerter hos kreftpasienter»

– Via «Eir» gir pasientene tilbakemelding på en skala fra 0–10 på spørsmål om for eksempel hvor mye smerte man har eller hvor kvalm man er. De får også spørsmål om hvordan de har det, for eksempel om de kjenner på depresjon. 

Når pasientene har gjort sin registrering, går den direkte til helsepersonalet, som da får en skjematisk fremstilling av utviklingen den siste tiden.

Radikale endringer

– Dette kan endre hvordan pasienter og helsepersonell kommuniserer med hverandre på en radikal måte, sier onkolog Jo-Åsmund Lund ved sykehuset på deres hjemmeside.

Han er leder for MyPath i Ålesund og veileder for Skåre. 

Det nasjonale MyPath-prosjektet skjer i Ålesund, Førde og Skien, og ledes fra Oslo universitetssykehus. Dette er igjen en del av Matrix-samarbeidet.

Matrix er et nasjonalt forskingssenter for klinisk behandling med ambisjon om å forlenge livet og forbedre livskvaliteten til pasienter med kreftformer som vanskelig lar seg kurere.

Lund sier at som lege har han etterspurt et system som dette:

– Vi kontrollerer mange forskjellige problemstillinger for hver enkelt pasient, og dette sorterer vi i hodet. På kreftsengeposten har pasientene mange symptomer samtidig, og dette egner seg jo til å systematisere inn i et IT-system. Det er ikke slik at systemet er fokuset her, men i bakgrunnen for å hjelpe oss til å lage gode tilpassede forløp for hver enkelt pasient.

– Vi vet jo mye om hva systematisk symptomkartlegging har å si for både hvordan man faktisk har det og hvordan man klarer å leve livet tross alvorlig sykdom, sier Solvoll Skåre.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse