fbpx Kjerkol svarer om snøkaos og ferieinndragning ved Sørlandet sykehus Hopp til hovedinnhold

Mener trusler om ferietrekk etter snøkaos kan løses med «godt skjønn»

Bilde av nedsnødd inngangsparti på Sørlandet sykehus

Snøkaoset på Sørlandet i starten av året gjorde at mange sykepleiere ikke kom seg på jobb og ble truet med inndragning av ferie. Nå svarer helse- og omsorgsministeren.

Det var SVs stortingsrepresentant og sykepleier, Kathy Lie, som 5. januar i år stilte spørsmål til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol om hun syns det var rimelig å kreve at ansatte må ta ut feriedager når det er umulig å komme seg på jobb.

Lie etterlyser sentrale retningslinjer for unntakstilstander.

I svaret til Stortinget, datert 15. januar, skriver Kjerkol:

«Jeg har liten tro på at sentrale retningslinjer for unntakstilstander vil være veien å gå, blant annet fordi det kan være krevende å forutse hvilke ulike situasjoner som kan oppstå. Sentrale retningslinjer kan i seg selv bidra til mindre fleksibilitet.»

Hun la også til:

Jeg ser det som mer hensiktsmessig at arbeidsgivere i helsetjenesten utøver et godt skjønn, både når det gjelder ekstraordinære situasjoner som må løses for en større gruppe ansatte og i enkelttilfeller.
Ingvild Kjerkol, helse- og omsorgsminister

Helse- og omsorgsministeren understreker at ingen ansatte har blitt trukket i ferie eller lønn i forbindelse med snøfallet.

Anette Vestøl Lind, som er sykepleier og foretakstillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund (NSF) ved Sørlandet sykehus syns svaret til statsråden er diffust.

– Er dere enige med statsråden i at sentrale retningslinjer ikke vil fungere i en slik sak?

– Jeg mener at reell dialog med fokus på gode løsninger for begge parter er klokeste tilnærming. En sentral retningslinje begrenser dialogen lokalt, og kan samtidig forhindre gode individuell løsninger.

Godt skjønn?

– Holder det at HR og ledelsen ved sykehusene utviser «godt skjønn» i ekstraordinære situasjoner?

Lind mener de er heldige, og ikke har hatt mange ekstraordinære situasjoner knyttet til ekstremvær her på Sørlandet. 

– Jeg har i dialog med ledelsen oppfattet at de gode løsningene kommer i dialogen mellom leder og den ansatte det gjelder. Begrepet «godt skjønn» er noe diffust, men for meg i denne situasjonen er godt skjønn at ledelsen har oppfordret til gode løsninger mellom de involverte parter. 

Hun mener også at ledelse er spesielt viktig i ekstraordinære situasjoner. Da kreves god og stødig ledelse for hver individuelle arbeidstaker, mener hun.

– I vårt tilfelle kom vi skjevt ut fra hoppkanten på nyåret, og arbeider fortsatt med ettervirkningene i en konstruktiv dialog med ledelsen, skriver Lind i en e-post.

Bedre rustet

– Hvordan bør slike situasjoner løses i fremtiden?

– Snøværet har gitt oss noen læringspunkter. Ledelsen og tillitsvalgte har hatt en evaluering av håndteringen, og er enige om at vi må ta lærdom. Vi må konkretisere noen elementer vi tar med oss videre, slik at vi neste gang er bedre rustet i en liknende situasjon. 

Hun skriver at ledelsen har tatt selvkritikk på hvordan de formulerte beskjeden ut til ansatte. Budskapet om god dialog mellom involverte parter druknet i saken som ble lagt ut på intranettet. 

– Vi er i god dialog rundt læringspunkter, og det tenker jeg er et godt og konstruktivt utgangspunkt.

NSFs leder var tydelig da bruduljene rundt snøkaos og feriedager oppsto:

– Kanskje greit å minne om at H-en i HR står for «human». Og at du må behandle folka dine ordentlig når du vet hvor langt de strekker seg for pasientene på vegne av arbeidsgiverne, påpekte Lill Sverresdatter Larsen, forbundsleder i NSF.

Du kan lese hele saken her.

NB! Det er sendt ut gult farevarsel fra Meteorologisk institutt om mye snø i Kristiansand-området de nærmeste dagene.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse