Reagerer på at ingen sykepleiere skal forvalte helsepotten
Forskningsrådets nye porteføljestyre for helse inkluderer fem leger, men ingen sykepleiere. – Jeg synes det er veldig rart, sier Tone Rustøen.
Saken er oppdatert 18.12.23 med kommentar fra Forskningsrådet. Se nederst i saken.
Norges forskningsråd investerer årlig over ti milliarder kroner i forskning og utvikling, og forrige uke ble det klart hvilke 115 personer som får plass i rådets ti porteføljestyrer de neste årene. Disse styrene bestemmer hvilke prosjekter som skal få midler, etter innspill fra fageksperter.
Den erfarne sykepleierforskeren og assisterende redaktør i Sykepleien Forskning, Tone Rustøen, reagerte da hun fikk se sammensetningen av porteføljestyret for helse.
– Så vidt jeg kan se, er det ingen sykepleiere med. De har funnet plass til fem leger, men altså ingen sykepleiere. Det synes jeg er rart.
Rustøen viser til at det i dag er mange sykepleiere som forsker og at de er sentrale i tverrfaglige prosjekter i en rekke sammenhenger. Derfor mener hun det er viktig at profesjonen er representert der viktige prioriteringer innen helseforskning gjøres.
– Dette handler om å få frem flere perspektiver i forskningen. Sier dette noe om prioriteringene fremover?
Flere reagerer
Det har også kommet andre reaksjoner på sammensetningen i de nye porteføljestyrene.
Blant annet mener forskningsinstituttene at de er dårlig representert, melder Khrono.
I de nye porteføljestyrene er drøyt 20 prosent av medlemmene fra forskningsinstitutter, mens denne sektoren mottok i fjor nærmere 40 prosent av bevilgningene.
Overfor Khrono sier konsernsjef i forskningskonsernet Norce, Camilla Stoltenberg, at det er naturlig at sammensetningen reflekterer brukerne av Forskningsrådet, både i det enkelte styre og totalt.
– Forskningsinstituttene er en stor bruker og er helt avhengige av å hente mesteparten av prosjektene sine i åpen konkurranse. Dette gjenspeiles ikke i tilstrekkelig grad i styrene slik de foreligger nå, sier Stoltenberg til Khrono.
Også kommunesektoren uttrykker skuffelse over de nye porteføljestyrene. Kristin Weidemann Wieland er områdedirektør for forskning, innovasjon og digitalisering i KS, og i en pressemelding kommenterer hun saken slik:
– Vi er tilfredse med at kompetente personer fra kommunesektoren er representert i fem av ti styrer. Vi reagerer likevel på at kommunesektoren ikke er bedre representert samlet sett, og at KS som ekspertorganisasjon og representant for sektoren, heller ikke er trukket inn i noen av styrene.
Forskningsrådets forklaring
Via epost forteller områdedirektør for Innovasjon i næringsliv og offentlig sektor i Forskningsrådet, Anne Kjersti Fahlvik, at kriteriene for utvelgelse av er felles for alle porteføljestyrene, og handler om faglig og strategisk kompetanse, samt systemkompetanse. I tillegg vektlegges kompetanseprofilen for de enkelte porteføljestyrene.
– Vi fikk inn over tusen innspill om nye porteføljestyremedlemmer. Porteføljestyret for helse fikk 117 forslag til kandidater. Vi har tatt utgangspunkt i forslagene som ble spilt inn. Fem av medlemmene er videreført for kontinuitet i styrearbeidet. Sektorfordeling, geografisk fordeling, kjønn og alder er parametere som er hensyntatt i oppnevningen av de nye styrene.
– Hvorfor har ingen sykepleiere fått plass?
– Det er et godt spørsmål. Men med så mange parametere som skal oppfylles har vi ikke mulighet til å gå ned på profesjonsnivå i utvelgelsen av nye styremedlemmer. Vi mener imidlertid at de utvalgte kandidatene samlet sett har god faglig og strategisk kompetanse innenfor sitt ansvarsområde. Dawit Shawel Abebe fra Oslomet er ansatt ved fakultet for helsevitenskap, institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid og er tett på et sykepleiefaglig miljø.
– Var det sykepleiere representert i det forrige porteføljestyret for helse?
– Nei.
0 Kommentarer