Ingen sykepleiere i den tredje Koronakommisjonen
Blant de tretten utvalgte medlemmene til Koronakommisjon som skal granske hele pandemien finnes det ingen sykepleiere, etter hva Sykepleien erfarer. – Vi er den aller største yrkesgruppen som har stått i dette, vi burde vært representert, sier NSF-leder Lill Sverresdatter Larsen.
I tillegg til å se på hele pandemien, skal utvalget evaluere omikronhåndteringen i perioden 1. november 2021 til tentativt 1. mai i år – altså etter at Støre-regjeringen tiltrådte, og Ingvild Kjerkol tok over for Bent Høie.
Lederen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) er lettere sjokkert når vi kontakter henne og forteller at det heller ikke denne gang er noen med sykepleiefaglig bakgrunn blant granskningsutvalgets medlemmer.
– Helt vanvittig
Det har vært to tidligere utvalg hvor det heller ikke har vært sykepleiere representert.
– Helt vanvittig, sier NSF-lederen Lill Sverresdatter Larsen til Sykepleien på telefon.
– Dette må regjeringen svare for. Hva har de tenkt når de ikke fant plass til en eneste sykepleier i noen av de tre kommisjonene, spør Larsen.
– Det er nok av flinke folk med i kommisjonene, men LO og NHO kjenner ikke til de erfaringene våre medlemmer har fra to år med pandemi.
Pasientperspektivet
– Vi er den aller største yrkesgruppen som har stått i dette, vi burde vært representert. Det er vi som kjenner pasientperspektivet best, det er vi som har de gode løsningene på sykepleiermangelen, sier Larsen.
Hun sier at det er bra de har fått plass til én som har erfaringer fra sykehjemsnivå og som har vernepleierbakgrunn.
– Dette handler om beredskap og kapasitet, og mangel på sykepleiere er den største trusselen når det gjelder begge de to sakene, sier Larsen.
Lill Sverresdatter Larsens reaksjon da den første koronakommisjonen ble utnevnt kan du lese her:
Under pandemien har både regjeringen Solberg og regjeringen Støre fattet et stort antall beslutninger om tiltak for å motvirke smittespredning og sykdom.
Fremtidig beredskap og krisehåndtering
Granskningsutvalget skal fremme forslag til tiltak som de mener er nødvendige for å bedre fremtidig beredskap og krisehåndtering.
Et av de viktige punktene utvalget skal se på som omfatter helsevesenet spesielt, er punket i mandatet som lyder slik:
- Spesialist- og kommunehelsetjenestens kapasitet og omstillingsevne i møte med en større krise.
Du kan lese hele mandatet i faktaboksen under.
Etter planen skal de levere sin rapport innen utgangen av mai 2023.
0 Kommentarer