fbpx – Det må åpenbart gjøres noe med planleggingen av turnus fremover Hopp til hovedinnhold

– Det må åpenbart gjøres noe med planleggingen av turnus fremover

Kai Øivind Brenden, nestleder NSF

– Jeg håper at arbeidsgivere på toppnivå forstår at de må tenke annerledes om bemanning enn de hittil har gjort, sier NSFs nestleder Kai Øivind Brenden.

En fersk rapport, bestilt av Norsk Sykepleierforbund (NSF), er født. Konklusjonen er at man kan planlegge seg vekk fra dyr innleie av vikarer. Planlegg for kjent fravær. Planlegg smartere. Planlegg med flere årsverk.

Forskningsstiftelsen Fafo har laget rapporten.

– Ble du glad over å lese rapporten?

– Tja, sier Kai Øivind Brenden, nestleder i NSF.

Han skynder seg å forklare:

– Fordi rapporten så tydelig viser at en av de største utfordringene i helsetjenesten i dag er at turnusplanene planlegges for dårlig med for lav bemanning.

Han legger til:

– På den annen side er det fint å få bekreftet det vi lenge har hevdet: Bemanningen dekker ikke det faktiske tjenestebehovet. Det fører til unødvendig bruk av dyr innleie og overtid.

Brenden konkluderer:

– Rapporten bør åpenbart føre til at det må gjøres noe med planleggingen av turnus fremover.

Nærmere bestemt: Bemanningsplanene må ta høyde for påregnelig eller kjent fravær, som ferie, kurs, sykdom og fødselspermisjoner.

– Arbeidspresset blir for stort

– Så hvor begynne?

– Det alvorlige er konsekvensene av dårlig planlegging: At vi ikke har en bemanning som dekker tjenestebehovet, og heller ikke kompetansen, så vi må bruke overtid og innleie i for stor grad, sier Kai Øivind Brenden

– Arbeidspresset blir for stort, fordi det ikke er tilstrekkelig folk på jobb. Det er et problem.

– Lederne tør ikke å ta økonomisk risiko

Over 1 300 sykepleieledere har svart på forskernes spørreundersøkelse. 

– Forklaringene lederne har gitt på hvorfor de ikke planlegger reelt, er alvorlige: De sier de ikke blir hørt, ikke har tilgjengelig statistikk og mangler fullmakter. De blir heller ikke hørt oppover i systemet.

Brenden legger til: 

– De tør heller ikke å ta det de tror er en økonomisk risiko, ifølge rapporten. Samtidig viser rapporten at den økonomiske risikoen ligger i for lav bemanning.

– Bruk statistikk og fakta

– Hva er det første som må til?

– Lage turnuser som tar høyde for det påregnelige fraværet. Da må man legge til grunn nødvendig statistikk- og vurderingsgrunnlag.

Det kan for eksempel være det gjennomsnittlige sykefravær de siste tre årene.

– Ved å bruke statistikk og fakta i planleggingen, håper jeg det vil være lettere å få gjennomslag også oppover, sier Kai Øivind Brenden.

– En bemanning som dekker faktiske behov er smart. Det betyr ikke å ha folk «på toppen», men at man tar høyde for det fraværet man vet kommer. Det virker jo som at sommerferien kommer like bardust på hvert år, sier nestlederen. 

– Vurder og revurder

Analyser, vurder og revurder bemanningsplanene minst årlig, er Kai Øivind Brendens råd til lederne.

– 75 prosent av de lederne som allerede gjør dette, beskriver at det fører til at de gjør endringer. De som ikke vurderer, endrer ikke.

– Det er avdelingssykepleierne som i stor grad har hovedansvaret for turnus. De er presset allerede på tid?

– Ja, de mangler tid, kompetanse og myndighet.

– Å lede flere enn 30–40 kan bli krevende

Brenden påpeker at hver leder har for mange ansatte å ha ansvar for.

– Arbeidstiden spises opp av at de skal dekke morgendagen. Det er en selvforsterkende greie.

– Hvor mange ansatte er passe?

– Jeg har ikke et konkret tall, det må vurderes. Men flere enn 30–40 kan bli krevende. Avdelingssykepleierne er også avhengig av støttefunksjoner, sier nestlederen.

– Arbeidsgiverne på toppnivå må tenke annerledes

– Kan denne rapporten revolusjonere turnusarbeidet?

– Jeg håper i hvert fall at arbeidsgivere på toppnivå setter seg inn i rapporten. Og at de forstår at de må tenke annerledes om bemanning enn de hittil har gjort, sier han.

– Nå sløses det både med personell og penger, fordi bemanningen er for knapp,.

– Avliver myten om helgebemanningen

– Noe du er uenig i rapporten?

– Ikke sånn umiddelbart. Et viktig poeng i rapporten er forresten at den avliver myten om at det er helgebemanningen som er det eneste problemet, sier nestleder Brenden.

Den forrige rapporten fra Fafo, om vikarbruk i sykehus og kommuner, bekrefter det samme: 

Vikarinnleien er begrunnet i 

  • ubesatte stillinger
  • lav grunnbemanning
  • ikke beregnet påregnelig fravær.

– Jeg håper både Spekter og KS tar dette på alvor, og ikke bare gnager om de vanskelige helgene, sier Kai Øivind Brenden.

Fakta
Om Fafo-rapporten:

• Utført av Selma Yssen, Ketil Bråthen og Leif E. Moland

• Norsk Sykepleierforbund er oppdragsgiver

• Forskerne har gjort en spørreundersøkelse av 1310 sykepleieledere og hatt casestudier på Haukeland sykehus og Sykehuset i Vestfold og i kommunene Bergen, Birkenes, Midt-Telemark, Karmøy og Sarpsborg

• Rapporten beskriver utformingen av bemannings- og turnusplaner i helsesektoren, og i hvilken grad forutsigbart fravær inngår i disponeringen av det faste personalet

• Forskerne foreslår også tiltak i rapporten

  • Rapporten kan leses her

4 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Hilde

Sykepleier
4 måneder 2 uker siden

Helt enig. Nå er man SÅ tydelig bakpå hele veien. Et poeng jeg håper ansvarlige tar innover seg er det faktum at folk har flere jobber for å få endene til å møtes. Ved akutt sykefravær er aktuelle faktisk opptatt eller får ikke overtid. Ingen kan betale regninger med avspasering / bytte av en fridag.Sier du ja til en ekstra vakt vet du at det er knapt faglærte kolleger sammen med deg. Da kvier man seg. Om beordring; hva sier du til den arbeidsgiveren du har sagt ja til ekstravakt for?? Her må man begynne å tenke!!

Jeanine Bjerkholt

Tidligere avdelingsleder i helse
4 måneder 1 uke siden

Fullstendig gjenkjennelig alt som står, og jeg håper at dette blir tatt til etterretning, så mellomledere får lov til å utøve ledelse og bidra til godt arbeidsmiljø. Ikke være brannslukkere 24/7. Ingen overlever det systemet som råder nå over tid med helsen og arbeidsmiljøet i behold.

Gro Moen Skjøtt

Bioingeniør og turnusleder
4 måneder 1 uke siden

Det høres veldig rart ut man ikke har sykefraværs- statistikk eller tør å ta «økonomisk risiko». Sykefraværsstatistikk er noe alle avdelinger på sykehus og sannsynligvis andre steder også følges opp på. Hvordan kan de ellers fortelle om høyt sykefravær? Min avdeling har gjort dette i 25-30 år. Vi har ansatt over budsjett fordi vi vet vi får inn sykepenger. Uten å gjøre dette ender man med penger igjen på personalbudsjettet til tross for få ansatte. Dette er helt logisk. Vikarbyråene kom tidlig for sykepleiere og det har nok gjort at man ikke har tenkt. Vi har ingen vikarbyrå for bioingeniører og har måttet tenke selv. Velkommen etter 😊

Bente Moe

Avdelingsleder i 23 år
4 måneder 1 uke siden

Her er vi inne på noe vesentlig som skulle vært gjort for leeeenge siden. En grunnturnus skal først og fremst være dekket 100% opp med personale, ingen vakansstillinger skal være med. I tillegg kan fravær( alle typer) legges inn prosentvis (feks siste 3 år inn )så enkelt er regnestykke. I dag er det turnusprogram som beregner dette med et tastetrykk!!!!!! Feilen er at bemanningsplanen er gitt før turnusen blir lagd så ledere har ikke annet valgt enn å følge denne, blir ikke hørt. Tenkt på hvor lang tid det tar og ressurser for å ringe inn vakter som ikke er dekket. Hvorfor er dette så vanskelig å få til? Håper noen kloke hoder kanskje skjønner dette etterhvert.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse