fbpx Vil ha godkjent mRNA-basert kreftvaksine innen 2030 Hopp til hovedinnhold

Vil ha godkjent mRNA-basert kreftvaksine innen 2030

Legemiddelselskapet Biontech vil bruke erfaringene fra koronatiden til å utvikle en kreftvaksine.

Vaksinen, som Biontech utvikler nå, skal bidra til å gjøre kreftpasienter friske i fremtiden, sier selskapets direktør Ugur Sahin, ifølge tyske ZDF.

– Vi venter at vår første mRNA-baserte kreftvaksine er godkjent før 2030, sier Sahin.

I mai i år publiserte selskapet en artikkel i bladet Nature om persontilpasset medisin mot bukspyttkjertelkreft (pankreas).

Anne Spurkland, professor i medisin og forsker i molekylær immunologi ved Universitetet i Oslo, skriver til Sykepleien at kreftvaksiner er noe det har det vært arbeidet med i mange år.

– En av de som har vært pionerene i Norge er Gustav Gaudernack, som har vært med og etablert flere selskaper, blant annet Ultimovax, forteller Spurkland.

Person- og krefttypetilpasset vaksine

– Hva er nytt i det Biontech utvikler?

– Biontech arbeider med å lage kreftvaksiner som er persontilpasset. En vaksine som får immunforsvaret til å rette seg mot den kreftsvulsten man faktisk har. Det er nytt i forhold til hva man har kunnet gjøre til nå.

Hun forteller at Gaudernack startet med å bruke mRNA fra kreftsvulster og overførte dette til immunceller som så ble brukt som «vaksine».

– Men det er tungvint. Mye enklere å bruke syntetisk mRNA, slik Biontech kan gjøre, skriver Spurkland.

Bruker penger tjent på koronavaksinen

Biontech er kjent for å ha utviklet en av de første koronavaksinene, og deres vaksine baserte seg på mRNA-teknologien. Det er erfaringer derfra som nå skal hjelpe dem med kreftvaksinen, som gjennom mRNA-teknologien vil inneholde små, genetiske koder som skal lære kroppen å bekjempe kreftcellene på egen hånd.

BioNTech bruker blant annet noen av pengene de tjente på koronavaksinen til å utvikle kreftvaksinen, skriver ZDF.

Norsk vaksine under utvikling

Professor Spurkland skriver at også det norske selskapet Nykode jobber med kreftvaksiner. Den er basert på deres teknologi som er å målstyre vaksinen til de immuncellene som kan dra i gang immunreaksjoner.

Fakta
Først brukt i vaksine mot covid-19

Teknologien bak RNA-vaksiner er relativt ny. Første gang en RNA-vaksine ble godkjent var til bruk mot koronaviruset SARS-CoV-2.

Den første utprøvde vaksinen ble satt tirsdag 8. desember 2020 i London.

Kilde: Store norske leksikon

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse