fbpx Oppgavedeling: Instrumentteknikere frigjør tid for operasjonssykepleierne Hopp til hovedinnhold

Oppgavedeling: Instrumentteknikere frigjør tid for operasjonssykepleierne

På Bærum sykehus er det nå instrumentteknikere som klargjør utstyret til neste dags operasjoner. Det frigjør tid for operasjonssykepleierne.

– Vi startet dette prosjektet allerede i mars i år, og det fungerer. Det er gull, sier avdelingssykepleier Elisabeth Eik-Nes.

Det var avdelingssykepleieren som spurte de to instrumentteknikerne om de syns de hadde tid til å ta på seg denne nye oppgaven.

– De var veldig positive, klare for en utfordring og ønsket å bidra, forteller Eik-Nes.

Dagkirurgen på Bærum sykehus gjennomfører 15–20 operasjoner daglig. Hvert inngrep krever spesielt utstyr.

Sparer tid og gir bedre pasientbehandling

For å spare tid operasjonsdagen har de i alle år hatt rutine for at operasjonssykepleier har funnet frem det som trengs av sterilt utstyr og lagt det klart til neste dag, skriver helseforetaket i en pressemelding

– Nå kan operasjonssykepleierne få bedre tid til leiring, desinfisering og andre forberedelser før operasjonene, forteller Elisabeth Eik-Nes til Sykepleien på telefon.

De to ansatte instrumentteknikerne vasker utstyret etter operasjoner og sender dem til sterilisering. De er godt kjent med utstyret og avdelingen.

Ikke lang opplæringstid

– Vi tenkte det ville ta en del tid å lære dem opp, men etter en uke gikk vi fra å forberede utstyr til de enkleste operasjoner til de mest avanserte vi gjør her. 

– Skulle vi ansatt en helt ny person ville dette vært mye mer krevende, mener hun.

Dagkirurgen har fire operasjonsstuer. Poliklinikken har tre operasjonsstuer og en skiftestue pluss inntil tre rom til såroppfølging.

Det er mye utstyr og en omfattende oppgave. I tillegg henter instrumentteknikerne forbruksvarer fra sterilforsyningen og plasserer på riktig sted i avdelingene. 

Første gang?

– Hvorfor har dere ikke gjort dette tidligere?

– Ingen har tenkt på det, tror jeg. Jeg tror vi er tidlig ute med dette, sier hun litt spørrende.

Eik-Nes har ikke opplevd noe negativt fra noen ansatte etter at de innførte denne ordningen.

– Har dere flere oppgavedelinger på gang hos dere?

– Nei, men alle er bedt om å tenke etter hva det er de gjør i hverdagen som andre faggrupper kunne gjøre. Det viktigste er å ivareta pasientene på en trygg og forsvarlig måte, det er spesialsykepleierne veldig dyktige til, sier hun.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse