fbpx Ekstremt engstelig for unge som tar smertestillende for å skade seg selv Hopp til hovedinnhold

Ekstremt engstelig for unge som tar smertestillende for å skade seg selv

Bildet viser en skuff med pakker med Paracet og Pinex.

Barneavdelingen i Tønsberg får inn tre pasienter i uken med paracetamolforgiftning. Overlege advarer om at slike forgiftninger i verste fall kan ende i dødsfall.

Sykehuset i Vestfold har en sterk økning av ungdom som kommer inn med paracetamolforgiftning. Det bekrefter seksjonsleder og overlege Morten Falke overfor Tønsbergs Blad.

I snitt er det tre innleggelser i uken, og det er stort sett unge under 16 år som legges inn. De aller fleste er jenter.

– Vårt inntrykk er at de forstår at dette kan potensielt være farlig, men at de regner med at det vil gå bra uansett, sier seksjonslederen til avisen.

– En overdose kan i verste fall føre til at man får problemer livet ut, eller at man dør av det, legger han til.

Sene symptomer

Paracetamol er et smertestillende og febernedsettende medikament, som man kan kjøpe uten resept. Legemiddelverket anbefaler paracetamol som førstevalg ved smerter og feber, og ifølge Folkehelseinstituttet er det liten risiko for bivirkninger når legemiddelet tas i anbefalt dose.

Men tar man for store doser, risikerer man forgiftning og leverskade. 

Det skumle med paracetamol er at symptomene på leverskade først kommer et til halvannet døgn etter for høyt inntak. Mens motgiften mot paracetamol har best effekt om den gis senest åtte timer etter inntak.

Hvert år er det ifølge Folkehelseinstituttet flere mennesker i Norge som må behandles for alvorlig leverskade som følge av forgiftning med paracetamol.

Morten Falke sier han er ekstremt engstelig over utviklingen.

Et rop om hjelp

Tønsbergs Blad skriver at skolene i Vestfold og sykehuset samarbeider for å hindre at unge skader seg selv ved å ta for mye smertestillende. Denne uken sendte kommunen brev til alle foreldre som har barn på 6. til 10. trinn i skolen, med oppfordring om å snakke med barn og ungdom om bruk av medisiner.

Morten Falke på sykehuset sier til Tønsbergs Blad at de får inn ungdom fra hele Vestfold, og at de ser at det blir lagt ut bilder og video på sosiale medier mens ungdommene er lagt inn på sykehuset. Han sier at helsepersonellet der ikke får gjort mer enn å hjelpe ungdommene der og da, men at det må settes inn forebyggende tiltak i alle etater som jobber med barn og ungdom.

Han forteller at de som blir lagt inn, har det vanskelig. De føler seg presset og stresset. Han beskriver handlingen de har gjort, som et sterkt rop om hjelp.

Nasjonalt fenomen

De siste årene har det vært en stor økning i antall forgiftninger med paracetamol i Norge. Paracetamol er også det legemiddelet Giftinformasjonen oftest får spørsmål om.

Av henvendelsene om paracetamol som gjelder barn og unge mellom 10 og 19 år, handler det ofte om selvpåførte forgiftninger eller selvskading, ifølge Folkehelseinstituttet.

522 av totalt 661 henvendelser om denne gruppen i 2022 gjaldt selvpåført forgiftning.

Også i Giftinformasjonens statistikk er jenter sterkt overrepresentert, og 7 av 10 av dem som hadde tatt overdoser, måtte behandles på sykehus.

Fakta
Ved overdose/forgiftning med paracetamol
  • Ikke vent på symptomer før kontakt med helsevesenet.
  • Det kan ta ett til to døgn før symptomer på leverskade, og da kan man allerede ha skadet leveren.
  • Er man i tvil om man har tatt for mye paracetamol, kan man ringe Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 hele døgnet.
Fakta
Paracetamol
  • Legemiddel som selges som blant annet Paracet, Pinex og Panodil.
  • Har smertestillende og febersenkende effekt.
  • Kan gi alvorlige skader på lever hvis man tar for stor dose.
  • Stor fare for forgiftning og alvorlig leverskade ved doser på mer enn 200 mg/kg hos barn under 6 år og 150 mg/kg hos barn over 6 år og voksne. 
  • Doser på over 12 gram regnes alltid som giftige. 12 gram er lik 24 tabletter på 500 mg.
  • Lavere doser kan også gi forgiftning, hvis de er tatt over flere dager.
  • Premature og barn under tre måneder er ekstra sårbare.
  • Symptomene på forgiftning kommer først etter timer. Selv hvis det er en alvorlig forgiftning, kan det være lite symptomer de første 24 timene.
  • Det fins motgift, men den bør gis senest åtte timer etter at man har tatt overdose med paracetamol.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Legevakthåndboken

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse