fbpx Sykehjemmet som ikke ville legges ned Hopp til hovedinnhold

Sykehjemmet som ikke ville legges ned

bildet viser Mette Schaer

Bodø kommune har tidligere villet legge ned Furumoen sykehjem, men har blitt stoppet av lokalt engasjement. Nå er de ansatte urolige for at det kommer et nytt forsøk på nedleggelse med høstens budsjettforslag.

Misvær er en times kjøretur unna Bodø sentrum. Der ligger Furumoen sykehjem hvor rundt 30 lokalt bosatte personer jobber, inkludert fire sykepleiere. 20 pasienter har sykehjemsplassen sin der.

Det er september når vi ankommer stedet, og blir møtt av Mette Schaer, den lokale tillitsvalgte for Norsk Sykepleierforbund (NSF).

– Mister vi sykehjemmet, mister vi den største arbeidsplassen i bygda, sier hun.

Hun har vært med på flere runder med trusler om nedleggelse av sykehjemmet.

Ville omgjøre sykehjemsplassene

Første gang det skjedde var i 2014. Men politikerne ombestemte seg.

I 2020 ble det vedtatt at 10 av de 20 sykehjemsplassene skulle bestå, mens 10 skulle omgjøres til heldøgns omsorgsplasser, såkalte HDO-plasser.

HDO-plasser er et trinn ned på omsorgstrappen. Da er det ikke sykepleier til stede hele tiden, og det er fastlege i stedet for sykehjemslege.

– Å erstatte sykehjemsplasser med HDO-plasser løser ingenting, vi er nødt til å ha begge delene for å kunne gi best mulig omsorg til de som har behov for det. Faren er at HDO-plasser blir driftet som billige sykehjemsplasser når man har for få sykehjem. Dette vil ingen tjene på i lengden. HDO-pasientene som trenger sykehjemsplass har jo egentlig et for høyt pleiebehov, men jeg ser for meg at de kommer til å bli nedprioritert i sykehjemskøen fordi de allerede har et «godt nok tilbud» der de er, sier Schaer.

Hun forteller at en risiko og sårbarhetsanalyse viste ingen økonomisk gevinst av vedtaket, så det ble lagt vekk.

Baluba i 2021

I 2021 ble det likevel foreslått at sykehjemmet kun skulle ha seks HDO-plasser og ingen sykehjemsplasser.

– Da ble det baluba! Vi arrangerte folkemøte hvor 70–80 stykker møtte opp og fakkeltog hvor det deltok 200, minnes Schaer.

Det var underskriftskampanjer og hele bygda stilte opp og vernet om arbeidsplassene.

– Motstanden var enorm, og det endte med at vi ble hørt, sier Schaer.

bildet viser fakkeltog for Furumoen sykehjem

Har ikke nok sykepleiere på sykehjemmet

Det er egentlig åtte og en halv sykepleierstilling ved sykehjemmet, men de har bare klart å dekke opp halvparten med faste sykepleiere. Resten dekkes opp av vikarbyrå.

– Vi har også fått det jeg kaller en filippinsk koloni her, med rundt sju-åtte stykker. Det hadde ikke gått rundt uten dem, sier Schaer.

En av dem er fysioterapeut, men de andre er utdannet sykepleiere i hjemlandet sitt. De er godkjent som helsefagarbeidere i Norge.

– Hvis kommunen ikke klarer å skaffe nok sykepleiere, er det vel forståelig at de heller vil gjøre det om til HDO-plasser som ikke krever så mange sykepleiere, slik at det blir forsvarlig drift?

– Vi skjønner at det må endringer til for å møte eldrebølgen, men det vi ikke forstår er hvorfor Furumoen alltid skal være fremst når det snakkes om nedlegging. Det har mye større konsekvenser for oss som bor i distriktet, og det vil igjen også får store konsekvenser for samfunnet rundt sykehjemmet, som skole, barnehage og andre bedrifter sier Schaer.

Av og til lurer hun på om kommunen vil ha folk boende i distriktet.

– Fraflytting er et ord som alltid lurer i bakgrunnen her. Å legge ned en avdeling inne i sentrum vil ikke ha de samme konsekvensene. Der må sykepleierne kanskje kjøre noen kilometer lengre for å komme seg til ny jobb, mens vi kan bli nødt til å kjøre opp til åtte mil. Og slik som det er nå, er det heller ikke tilrettelagt med barnehage og SFO.

Bildet viser Mette Schaer

– Må en enda større gulrot til

Schaer påpeker at de ved Furumoen sykehjem har mistet flere ansatte det siste året.

– Nå er vi helt avhengige av vikarbyrå for å ha en forsvarlig drift. Men heldigvis har vi akkurat fått utlyst flere stillinger, og lønna i Bodø kommune har økt til Spekter-nivå. Jeg tror at vi er kommet forbi den tiden hvor det er nok med et engangsbeløp for å rekruttere, det må en enda større gulrot til.

Lange ventelister på sykehjemsplasser

– En av bærebjelkene i velferdsstaten er sykehjemsplasser. Mange pasienter er allerede på venteliste i Bodø kommune, sier Tor Erlend Nordhuus, hovedtillitsvalgt for NSF i Bodø kommune, og legger til:

– Denne saken er også et spørsmål om å opprettholde bosetting i ytterkantene av kommunene.

Det var 22 personer på venteliste for langtids-sykehjemsplass i Bodø i sommer, sist Sykepleien sjekket med tildelingskontoret i kommunen (16 av dem hadde korttidsplass). I tillegg ventet 24 på å få behandlet søknad om langtidsplass, mens 11 var godkjent for HDO-plass.

bildet viser Erling Lekang

På Furumoen sykehjem sitter Erling Lekang (99) på rommet sitt og hører på radioen. Han har bodd der i tre år, og i Misvær hele sitt liv. Den 2. mars blir han 100 år, og da planlegger de stor fest for ham på sykehjemmet.

– Hva tenker du hvis politikerne vil legge ned sykehjemmet?

– Det vil i så fall ikke være første gangen jeg hører om det. Men det er ikke noe hyggelig. Jeg blir trist, for dette er et godt hjem. Det er ikke noen overdrivelse å si at det er trygt og godt på alle måter. Hvis det ikke var sykehjem her, måtte jeg reist til mer sentrale steder.

– Pasientene vil ikke dra tilbake til byen

Noen av de 20 sykehjemsplassene på Furumoen blir brukt av pasienter fra Bodø sentrum i påvente av sykehjemsplass i byen. Fra kommunens side har det blitt hevdet at pårørende ikke ønsker sykehjemsplass i Misvær på grunn av stor avstand til Bodø by.

– Kommunen mener de takker bare ja med forbehold om at det tildeles plass i Bodø ved første mulighet, forklarer Schaer.

– Men vi har også mange som kommer og ikke vil dra tilbake til byen igjen fordi de har det så bra her.

– Hva gjør dere for å få det til?

– Vi er stabile med et godt arbeidsmiljø og har et godt rykte. Vi er engasjerte utover det som kan forventes, også utenfor arbeidstid. Vi har samlet inn penger og pusset opp rom. Vi pynter inne og ute og tar med kjæledyr på besøk. Vi har til og med fått ildsjelprisen av Skjerstad kommunedelsutvalg.

Misvær lå i Skjerstad kommune før den ble slått sammen med Bodø i 2005.

– Usikkerheten preger oss

Schaer og kollegene frykter for hva som kan skje når kommunebudsjettet skal behandles i november.

– Jeg blir ikke overraska hvis vi ligger på blokka igjen. Venstre er for eksempel tydelige på at de vil ha Furumoens plasser som HDO-plasser, sier Schaer.

Og etter valget i høst, er det Høyre, FrP og Venstre som styrer sammen.

– Hva gjør dere fremover til budsjettbehandlingen i november?

– Vet ikke helt. Det koster å mobilisere, men vi føler oss aldri trygge når det nærmer seg budsjettforslag.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse