fbpx Norsk bok: Pandemien førte til økt vold mot kvinner over hele verden Hopp til hovedinnhold
Ny bok:

Norsk bok: Pandemien førte til økt vold mot kvinner over hele verden

forfatteren bjartnes

Hva skjedde med kvinnehelsen under pandemikrisen? Det har Kristine Bjartnes skrevet bok om.

Dette er den første boken som tar for seg hvilke konsekvenser pandemien fikk for kvinnehelse globalt og i Norge, skriver forlaget i en pressemelding.

– Historien har vist oss at store samfunnsmessige kriser ofte medfører et tilbakeslag for likestilling og kvinners rettigheter.

Dobbelt så mye partnervold i Norge

En norsk undersøkelse viste at i perioden mars 2020 til desember 2020 økte antall anmeldelser av partnervold med over 50 prosent, sammenliknet med tidligere.

Andre eksempler fra boken:

  • I Hubei-provinsen i Kina, der covid-19-viruset først ble oppdaget, var antallet henvendelser til politiet om vold i nære relasjoner tredoblet i februar 2020 sammenliknet med samme måned året før. 90 prosent av henvendelsene var relatert til pandemien.
  • I Spania økte antallet henvendelser til hjelpelinjene med 58 prosent de første tre månedene av nedstengningen, sammenliknet med samme periode året før.
  • I Italia økte antallet telefoner til den nasjonale hjelpelinja med 73 prosent mellom mars og april 2020.
  • I Colombias hovedstad Bogotá steg antallet oppringninger til politiets nødtelefon for vold mot kvinner med 225 prosent i perioden mars til mai 2020.
  • WHO Europa meldte om 60 prosent økning i nødtelefoner fra kvinner som var utsatt for intim partnervold, da de sammenliknet tall fra regionen i april 2020 med samme måned året før.
  • Det østafrikanske fellesskap meldte om en 48 prosents økning i henvendelser til politiet og hjelpetelefoner.

I boken «Kvinnehelse i krisetid» gir forfatter Kristine Bjartnes en innføring i hva seksuelle rettigheter er og hvordan det praktiseres ulike steder i verden. Hun viser hvordan kampen om kvinnekroppen fortsetter å forme både nasjonal og internasjonal lovgivning og praksis.

Tilbakeslag for kvinners helserettigheter

Bjartnes er utdannet i likestilling og mangfold ved NTNU. Hun har tidligere ledet internasjonal avdeling i Sex og Politikk og vært nestleder i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond (SAIH).

Forfatteren bruker pandemien som forstørrelsesglass og viser at den ikke bare synliggjør et tilbakeslag for kvinners helserettigheter, men også konsekvensene av en nedprioritering av kvinners seksuelle rettigheter over lang tid, skriver forlaget i pressemeldingen.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse