fbpx Samleartikkel: Kvinnehelse | Sykepleien Hopp til hovedinnhold

Kvinnehelse

I dag er verdensdagen for kvinnehelse.
90 prosent av alle sykepleiere er kvinner. De har menstruasjonsplager. De blir gravide. De får ulike kvinnesykdommer, og de har sykdommer som er oversett. Les mer om aktuelle temaer som berører halve befolkningen i Norge.

Langvarig smerte er et kvinnehelseproblem

Kvinner har oftere langvarig smerte enn menn. Mange smertetilstander som rammer kvinner spesielt, får lite oppmerksomhet fra helsevesenet.

Jenter får hjelp med kvinnehelse

På Helsestasjon for ungdom har helsepersonellet opparbeidet seg en solid kompetanse om ungdomshelse, og mange har jobbet med dette i årevis.

Eldre innvandrerkvinner har dårligere helse enn resten av befolkningen

De har mer angst, depresjon og diabetes. Sykepleiere må være oppmerksom på innvandrerkvinnenes utfordringer.

– Et mål er at kvinner kan stå lenger i arbeid

– Kvinner lever lenger enn menn, men de har færre funksjonsfriske leveår, sier Christine Meyer. Hun har ledet arbeidet i kvinnehelseutvalget.

Lanserer ny nettside om ung kvinnehelse

Feilinformerer influensere ungdommene om bruk av prevensjon? Faktisk.no sin nettsatsing «Tenk» ønsker å bli en viktig informasjonskilde for unge kvinner. Og kanskje helsesykepleiere.

Stress er farligst for kvinnehjertet

Hjertesykdom er mest en mannegreie. Eller …?

Krever seksualundervisning om grensesetting

– Pornoen lærer oss at gutter skal dominere og jenter bare akseptere, sier to jenter på 18 år. De vil at helsesykepleier snakker om seksuell grensesetting for alle på videregående skole.

– Kvinnehelse er samfunnshelse og hører hjemme i nasjonale strategier

For de av oss som jobber med teknologi, gründere og kvinner: Vi må snakke mer om kvinnehelseteknologi. Kvinnehelse er samfunnshelse og bør være et prioritert mål i en ny, nasjonal strategi for e-helse, skriver Anita Krohn Traaseth.

Kvinnehelseutvalget: – Vi forventer at regjeringen følger opp

– Det gjenstår å se om regjeringen nå vil prioritere kvinnehelse. Uten finansiering vil ikke tiltakene la seg realisere, sier NSFs leder, Lill Sverresdatter Larsen. – Så gjenstår det å se om dette er noe regjeringen vil foreslå å prioritere.

Kvinners erfaringer med helsetjenestetilbudet ved medikamentell abort

Bakgrunn: De fleste svangerskapsavbrudd i Norge gjennomføres som medikamentell abort, enten på sykehus eller i eget hjem. Abort skal gjennomføres med de samme standardene som ved andre helsetjenester, men på bakgrunn av eksisterende kunnskap kan man stille spørsmål ved om dette er tilfelle.

Kvinner fra 15 til 101 år går til jordmor i Sverige

Jordmødre styrer egne helsesentre som gir råd og hjelp til kvinner i alle aldre. Tilbudet er gratis og lett tilgjengelig i hele landet.

Det absurde ved å få kroppen delt i to

Da jeg fødte, døde jeg på et vis. Eller, jeg ble noe nytt. Noe var borte og alt var annerledes, skriver Cathrine Frost Andersen.

Vi må skrike høyere om kvinnehelse!

Noen spør om kvin­ners hel­se er så vel­dig an­ner­le­des enn menns hel­se. Om kvin­ne­hel­se egent­lig er noe å mase om. Sva­ret er ja. Det er man­ge grun­ner til å fort­set­te å mase, skriver Sykepleiens redaktør, Anne Hafstad.

Annonse
Annonse