fbpx Rusmisbrukere får bedre liv med heroinassistert behandling Hopp til hovedinnhold

Rusmisbrukere får bedre liv med heroinassistert behandling

innkjøringen til ullevål sykehus

Rusavhengige pasienter som får heroinassistert behandling, får økt livskvalitet i hverdagen, ifølge en studie.

Studien fra Oslo universitetssykehus er basert på 26 intervjuer med pasienter. De forteller om en stor endring fra første stund.

Gjennom behandlingen fikk de stabil tilgang på medisin i trygge omgivelser og slapp presset for å skaffe penger til å kjøpe gateheroin ulovlig.

Fakta
Prøveprosjekt over fem år

​Heroinassistert behandling (HAB) er en ny behandlingsform i Norge.

Det ble startet opp i 2022 som et 5-årig prøveprosjekt.

Det er opprettet to HAB-klinikker i henholdsvis Oslo (Ullevål sykehus) og Bergen. 

HAB er et tilbud for personer med heroindominert opioidavhengighet som ikke har hatt godt nok utbytte av det øvrige tilbudet i LAR.

Det er en intensiv behandling hvor pasientene i hovedsak møter opp to ganger daglig i klinikk for å innta medisinsk heroin under oppsyn og veiledning fra helsepersonell. Leger og helsepersonell bistår også med oppfølging eller henvisning til andre tjenester, mens sosionomer er ansatt for å hjelpe med bolig, økonomi, jobb eller andre tjenester og tilbud for pasientene.

HAB kombinerer medikamentell behandling med medisinsk og psykososial oppfølging. 

Kilde: OUS

Dette hadde mange positive ringvirkninger for livskvaliteten.

To ganger daglig

Pasientene møter to ganger daglig på en klinikk for å innta medisinsk heroin med veiledning fra helsepersonell. Leger og helsepersonell bistår med oppfølging eller henvisning til andre tjenester, og sosionomer bistår med andre behov.

Pasientene fortalte at de benyttet seg av tilleggstjenestene i større grad enn de ellers ville gjort siden de var tilgjengelige der de uansett befant seg daglig.

I tillegg hadde pasientene tillit til de ansatte og følte at de ble tatt på alvor. De opplevde også bedre relasjoner med de ansatte enn i tidligere behandling.

Noen negative erfaringer

Det var også noen negative erfaringer. Det intensive opplegget med to klinikkbesøk daglig begrenset pasientenes muligheter. Mange beskrev at de fikk frigjort tid, men at det var krevende å fylle tiden med nye aktiviteter.

For pasienter med ekstra lang reisevei eller nedsatt funksjonsevne kunne det intensive behandlingsprogrammet bli enda mer krevende.

– Totalt har vi 47 pasienter i dag, og i Bergen er det rundt 20 stykker, forteller Camilla Birkevold, som er enhetsleder for heroinassistert behandling i Oslo.

– Er de ansatte fornøyde med behandlingen de gir?

– Ja, det er kjempespennende, men krevende. Samtidig er vi tett fulgt av forskerne hele tiden, svarer hun.

Danskene har drevet liknende prosjekter i 12–13 år, forteller Birkevold. Ansatte på heroinassistert behandling i Oslo har hospitert der. I dag jobber det fire speisialsykepleire med utdanning i psykiatrisk helse og rusavhengighet. Det er også fire sykepleiere i arbeid, i tillegg til et antall deltidsstillinger.

– Nei, søkermassen til jobbene hos oss er bra, sier Birkevold.

0 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse