fbpx Ny direktør i Helse Nord får lønnshopp på 225 000 Hopp til hovedinnhold

Ny direktør i Helse Nord får lønnshopp på 225 000

lind i Helse Nord og krokaa i NSF

Den nye administrerende direktøren i Helse Nord får en årslønn på 2,3 millioner kroner.

Marit Lind får en årslønn på 2,3 millioner kroner. Det er 225 000 mer enn tidligere direktør Cecilie Daae, skriver NRK.

Hun er fortsatt et stykke bak Terje Rootwelt, lederen i Helse Sør-Øst, som fylte lønnskontoen med 3,2 millioner i 2022. Lønnen er vanligvis 2,5 millioner, men han jobbet i deler av ferien i fjor.

Lederne i Helse Midt-Norge og Helse Vest tjente mindre enn det Lind nå får i Helse Nord.

Stig Arild Slørdahl, i Helse Midt-Norge, tjente 2,1 millioner i 2022 og Inger Cathrine Bryne i Helse Vest dro inn 2,2 millioner.

Ifølge en oversikt Klassekampen laget i 2021, tjente 198 ledere ved sykehusene i Norge mer enn daværende helseminister Bent Høie. 70 av dem tjente mer enn statsministeren, som hadde 1,7 millioner i årslønn, den gangen.

Det er styrene i helseforetakene som bestemmer lønnen til lederne.

Ikke vanskelig å bli enig om lønnen

– Vi har blitt enige om lønnen sammen med Marit, og det var ikke vanskelig, sier styreleder i Helse Nord, Renate Larsen til NRK.

Hun mener dette er en stor rolle, og at de har fått en direktør som har lang og bred erfaring, og som kom fra en god stilling i utgangspunktet. 

NSF reagerer

Lederen i Norsk Sykepleierforbund i Nordland, Gjertrud Krokaa, mener lønningen til Helse Nord-direktøren er i høyeste laget.

– Hvis sjefene skal ha mer enn helseminister og statsminister, så må man begynne å holde igjen på toppen også, uttaler Krokaa til NRK.

– Sykehusene skal ikke være lønnsledende

Kunnskapsdepartementet satt i mai i år lønnstak for rektorer ved små institusjoner på 1,2 millioner, en mellomstor på 1,4 millioner og store institusjoner fikk en makslønn på 1,6 millioner. Reglene vil gjelde for rektorer som ansettes etter 1. august i 2023, ifølge Khrono.

– Vi ønsker at lederstillinger i sykehusene skal være attraktive. Da må det være konkurransedyktige lønninger, sier statssekretær Truls Vasvik i HOD på spørsmål om Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) vil innføre liknende lønnstak for sykehusledere.

– Vi forventer at lønnsnivået til sykehusledere er i tråd med statens retningslinjer for lederlønn i selskaper med direkte statlig eierandel. Der fremgår det blant annet at lønnen ikke skal være lønnsledende, men konkurransedyktig. Hensynet til moderasjon skal også ivaretas.

– Vi vurderer at disse retningslinjene er tilstrekkelig, mener Vasvik i HOD.

1 Kommentarer

Innsendte kommentarer kvalitetssikres før publisering. Kvalitetssikringen skjer i vanlig arbeidstid.

Tor Erling Dahl

Pensjonert psykiatrisk sykepleier
11 måneder 3 uker siden

Administrasjon og lederskap blir overvurdert lønnsmessig i forhold til kliniske stillinger som håndterer liv og død. Uforståelig.

Ledige stillinger

Alle ledige stillinger
Kjøp annonse
Annonse
Annonse